5 Kasım 2020 Perşembe

BÜTÜN ACİL ÇAĞRILAR 112’YE


GEL DE YAZMA


            Bizim memleketimizde polise 155, Jandarmaya 156 çağrı numarası ile ulaşır, ambulansı 112 ile çağırırdık. Yangın ihbarları da lüzumsuz meşgul edilmiyorsa 110 numaralı telefondan yapılırdı. Sorumluluk duygusu taşıyan, vicdan sahibi bir görevli karşınıza çıkarsa acil çağrınız yerini bulur ve imdadınıza yetişilirdi. Şimdi artık öyle değil BÜTÜN ACİL ÇAĞRILAR artık tek numaradan, 112'den yapılacak. Polis, yangın, kaza, ambulans her türlü acil çağrı bu numaradan koordine edilecek. Ne zaman ihbar alınmış, kaçta çıkılmış, vaktinde olay yerine ulaşılmış mı bütün çağrılar tam saatiyle otomatik kaydedilecek. Benim anladığım sistem bu, 177 Orman Yangın ihbar hattı da buna dahildir umarım.

            Bu köşeden bizi takip edenler bilir, ortak acil çağrı servisi konusunda 2005 yılından bu yana yazılar yazıyorum. Eski haliyle sistemin bir anlam taşımadığı, numaraların hafızada tutulamadığı ve çağrıların zamanında karşılık bulmadığını herkes kabul ediyordu. Bu yüzden ihbar sistemi de bizim memleketimizde çalışmıyor, dolayısıyla asayiş, yangın vs acil konularda vatandaş desteği yeterince alınamıyordu. İller İdaresi ile çok yazıştık, vaktiyle bana hak verip çalışmalar hakkında bilgilendirenler de oldu. Ve nihayet, 112 ORTAK ACİL ÇAĞRI SİSTEMİ faaliyete geçmiş bulunuyor. Bir müjde oldu benim için adeta. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu birkaç gün önce bunu resmen açıkladı. Allah muhtaç etmesin de; artık bütün ACİL çağrıları 112 nolu telefondan kolayca yapabileceğiz. Sistemin birleştirilmiş olması bizim memleketimiz için çok önemli. Yıllardır terörle yüz yüze yaşıyoruz, belanın kavşak noktasındayız sanki. Şu güzel memleketin dört bir tarafı ATEŞ ÇEMBERİ iken çok geç kalmış bir hizmetin hayata geçirilmiş olması memnuniyet verici. Süleyman Soylu, sadece bu hizmet için bile teşekkürü hak ediyor.

            Amerikalılar 911 numaralı telefonla yıllardır bu hizmeti verimli bir şekilde kullanıyorlar. Hatta öyle ki bunalıma düşüp hayatına son vermeyi düşünenlerin bile son dakikada 911'den psikolojik destek aldıklarını biliriz. Sadece New York'ta halkın güvenliğiyle ilgili kurumlarda toplam 60 bin kişi çalışıyormuş. Sahi; nüfusu 5 milyonu geçen Ankara'mızda huzur ve güvenimiz için kaç kişinin çalıştığını sormayacağım ama; koskoca başkentte Büyükşehir Belediyesi'nin 153 numaralı hattında vatandaşın ne zaman muhatap bulup sağlıklı bir diyalog geliştireceğini doğrusu sormadan geçemeyeceğim?

Sabah Gzt.




0 yorum:

Yorum Gönder