7 Mayıs 2015 Perşembe

Yaza şimdi girdik

Ahmet TEZCAN

Yaza şimdi girdik

7.5.2015

Hıdırellezdi dün, gerçek bahar bayramı..
Sade insanların değil, çiçek, böcek tüm nebatatın, hayvanatın, hattâ cemadatın bayramıdır hıdırellez..
Bütün bu varlıkların başında insan geliyor..
Her şey insan için..
Çıkın kırlara bir tepenin başında, beş dakika sessiz kalın, kuş cıvıltıları, rüzgârın okşamasıyla karşılık bulacaksınız. Ilık ılık tüm bedeninizi saracak güneşin sıcaklığı, varlığınızı hissedeceksiniz.. Yer sarsıntıları, orman yangınları, çiçek ve böceklerin feryat figanını ve insan olarak bu felaketlere katkılarımızı hiç hatırlamayın.. Yılda 16 milyon hektar orman alanı yok oluyormuş ne gam?!
6 Mayıs Hıdırellez'e inat yıllarca 1 Mayıslar'a 'Bahar Bayramı' dedik ama hiç kutlamadık. 1 Mayıslar, maskeli adamların, molotoflu günleri oldu, ağaçlar kırdık, kaldırımları söktük, nice canlara kast ettik bu bayramlarda.
***

ODTÜ'deydim önceki gün, Kurdaş Salonu'nda Türk Halk Bilimi Topluluğu'nun halk müziği konseri vardı, nefis bir repertuvar hazırlamışlar, mest olduk.
Aşık Daimi'nin dizelerini ODTÜ'lü amatör öğrencilerden dinledik. "Ezel bahar olmayınca/ Kırmızı gül bitmez imiş/ kırmızı gül bitmeyince dertli bülbül ötmez imiş" diyor koca aşık..
Yalnız bu değil tabii, bir başka dizede; Bülbül güle hayran olur/ Hayran olur seyran olur/ Bazı insan hayvan olur/ Hayvan adem olmaz imiş.. "Her sözün bir müşterisi vardır" der Hz.
Mevlâna, biz de bu dizelere müşteri olduk.
Dinleyen kulak olursa ders alınacak çok şeyimiz var. Baharı Hıdırellez'de kutlayan, çayır çimen, çapa, bir tarım ahalisi olan toplum, ilgili olduğu her şeyden bir ders çıkarmış.
THBT konserinde ODTÜ'lüler, zeybeği, ağıtı, hoyratı ile İzmir'den Urfa'ya, Edirne'den Kerkük'e bize tüm Anadolu'yu dolaştırdı, şahaneydi. Sadece ses düzenini biraz iyileştirseler kaydını alıp CD yapsalar, milletin kapışacağına inanıyorum.
***

İdareciler imkân bulup bunları yapacaktır muhakkak, Kemal Kurdaş ruhuyla bunu yaparlar. Bakın, ODTÜ şenlikleri yük oldu, iki gün olsun kararı okulu çalkaladı.
Şenlikleri başlatan da zaten Kemal Kurdaş'tı.
Dayatmanın direnci mi, direncin dayatması mı zaman gösterecek ve bir yol bulacaklar.
ODTÜ iyi okul, dünya üniversiteleri arasında yeri, derecesi var, ilk kampüs üniversitemiz, ormanı Ankara'nın akciğeri, "aidiyet duygusu" yaratan bir okul, ancak SOL dozu biraz fazla. "Demokratız" diyenler fizik bölümünde "dinci" dedikleri grubun afişine tahammül gösterebilirler mi mesela?
Bu yazı yazılırken okulda dün hem bilimsel hem devrimsel hem de siyasal etkinlikler vardı, ne oldu bilmiyorum. Beni en çok HDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın ODTÜ ziyareti düşündürdü, tam zamanlama(!) doğrusu.. Çünkü kuruluşundan bu yana bu güzide okul pek çok tezgâha mekân olmuştur. Tezgâhın şimdiki adı "provokasyon", aman dikkat.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder