8 Ekim 2015 Perşembe

Seçim ve tercih

Ahmet TEZCAN

Seçim ve tercih

8.10.2015

Seçime üç hafta kadar bir süre kaldı. Bu seçim bir eşik, ya bu eşiği atlayacağız ya çamura saplanacağız. Her şey sandıktaki tercihimize bağlı... Bu "HER ŞEY"in altı çok dolu. 1 Kasım, siyasi, iktisadi, demokratik, demografik, her alanda Türkiye'ye yeni bir yol, yeni bir yön belirleyecek bir tercih olacak.
7 Haziran'daki BİR SEÇİMLİK BİR TERCİH idi, kimi kızgınlıktan, kimi kırgınlıktan, kimi sıkıntıdan, kimi beklentileriyle bir tercihte bulundu ve sandıktan çıkan sonuç bunların hiç birine cevap olmadı, ülke yönetimini yeniden şekillendirmeye de yetmedi. Normalde 7 Haziran sonuçları ülke yönetimini yeniden kurmaya yeterdi. Meclis'e yansıyan aritmetikle bir koalisyon oluşturup bir hükümet kurmak için 21 ayrı alternatif vardı ama olmadı. Çünkü Türkiye normal bir ülke değil. Bu ülkenin tarihi, coğrafyası, kültürel mirası göz ardı edilerek bir politika belirlenemez. İşte 7 Haziran sonuçları bu memlekete, memleket insanına sadece zaman kaybettirmedi, çok şey kaybettirdi.
***

Daha önce de ifade ettim; Sandık çok önemli... Biz bu sandığı kolay elde etmedik, çok sıkıntılar yaşadık...
Dayakla vatandaşın görüşünü ve partisini değiştirmek isteyenler oldu bu memlekette...
Muhtarlar şimdiki gibi ağırlanmadılar, kaymakam, vali emriyle muhtarların sıra dayağından geçirildiği dönemleri yaşadı bu ülke. Kan revan içindeki köylülerin Ankara'nın Çubuk ilçesinden o zaman Sümer sokakta bulunan Demokrat Parti merkezine nasıl geldiklerini Metin Toker'in hatıralarından okuyabilirsiniz. "Hepimiz Demokrat Parti sempatizanı kesildik" diyor Toker, o kaymakamın daha sonra CHP'den mebus seçildiğini söylüyor.
Yarım asır sonra örgüt uzantıları aynı yöntemi güneydoğuda uygulama çabasında, kaymakamların yerini bu kez örgütler almış.
Operasyonlar bunun için yapılıyor, güneydoğuda kapı kapı bir mücadele veriliyor. Sulh sükûn sağlansın ve vatandaş hür bir tercihte bulunsun diye.
***

Bugünlere kolay gelinmedi, hazımsızlıklar çok oldu, türlü oyunlar oynandı. Seçimin ertesinde seçim istediler, milletvekili ayarttılar, böldüler Meclisimizi güçsüz ve karar veremez hale düşürdüler.
Millet iradesine aykırı ve o iradeyi yok sayan tutumlar oldu. Bu yöntemlerle bir yere varılamayacağı artık anlaşıldı.
Dileyelim 1 Kasım seçimleri, eski Türkiye'nin son, yeni Türkiye'nin ilk seçimi olsun..
Günümüz dünyasında artık demokrasi dışı arayışların geçerliliği kalmadı. Artık akl-ı selimle yeni bir dönemi başlatalım. Yeni istikrar dönemiyle Türkiye'nin büyük güç kazanacağına yürekten inanıyorum. 1 Kasım seçimlerini bu bakımdan çok önemsiyorum. Kırgınlığın, kızgınlığın, kişisel beklentilerin yerini sağ duyuya bırakacağını umuyorum.
Seçimden sonra siyasetin aktörleri de şapkalarını önüne koyup kendi tavrını tarzını yeniden bir kere daha gözden geçireceklerdir umarım. Çünkü seçimler Mecliste yalnızca çoğunluk sandalyesini ortaya çıkarmak ve bir hükümet kurmak, sonra da vatandaşı memnun etmek için yapılmaz. Seçim sonuçları bazen istikbal ve istiklal seçimi olur. Ben 1 Kasım'ın böyle bir seçim olduğu inancındayım. Ateş çemberindeki Türkiye 1 Kasım'da sadece iktidar hesabıyla değil, istiklal ve istikbal adına tercihte bulunacak.
Yanlış karar verirsek büyük bedel öderiz bunun bilinmesi lazım.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder