15 Temmuz 2016 Cuma

Şahin ya da güvercin olmak

Ahmet TEZCAN

Şahin ya da güvercin olmak

15.7.2016

Kâmran İnan, yıllarca parlamentoda görev yapan tecrübeli bir siyaset adamıydı. Kürt kökenliydi, çeşitli hükümetlerde bakan olarak da önemli görevler üslenmişti. Dünyayı iyi tanır, uluslararası ilişkilerin önemine her fırsatta dikkat çekerdi. Yıllar önce ilk kez ondan dinlemiştim; "Türkiye'nin bu topraklarda ŞAHİN olmasına asla müsaade etmezler, GÜVERCİN olsun isterler, hele kana kırık olursa daha çok severler." Böyle diyordu Kâmran Bey. Bu coğrafyayı çok iyi tanımak lazım böyle bir yargıya varmak için, o bu coğrafyayı iyi tanıyan bir devlet adamıydı. Ancak köprünün altından çok sular aktı. Bayrak, vatan gibi kavramların tarifinde dahi ayrılığa düşen siyasilerine rağmen Türkiye gücünü yeniden keşfetti. Ülkemiz başta terör olmak üzere her türlü saldırıyla niçin karşı karşıya dersiniz? Batı dediğimiz dünya ile hangi müşterekte birleşebiliyoruz? Onlara boyun eğmedikçe sizi rahat bırakırlar mı? Her türlü saldıracak, durdurmak, susturmak isteyeceklerdir.
Türkiye sıradan bir devlet değil ki, bugün 64 devletin bayrak dalgalandırdığı bir coğrafyada asırlarca hükümran olmuş bir devlet, üstelik 5 trilyon dolarlık bir ekonominin de tam göbeğinde.. Dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 70'i bizim mahalleden karşılanıyor. Üç semavi dinin merkezindeyiz.. İnsan ve inanç çeşitliliği, tarihi, coğrafyası, iklimi ve doğal kaynaklarıyla dünyayı çeken bir bölge burası.. Sayısız medeniyetlerin kurulup battığı bu topraklarda insanlığa bir medeniyet tasavvuru önermek kadim anlayışlar için son derece rahatsızlık vericidir. Herkesin bir arzusu, sizin de saklı ya da bastırdığınız idealleriniz var. Yahut bu cennet coğrafyada cinneti sona erdirmek istiyorsunuz, kim dinler? Kargaşa ve kaos istiyor onlar, yerli işbirlikçileri de hazır..
Saddam'ın, Kaddafi'nin milyar dolarları, paha biçilmez mücevheratı nereye gitti dersiniz? Sadece petrol gelirleri yeterdi fakir halkın ihyası için. Başlarını kaldırmaya takatleri yok bugün. Diğerleri de onlardan farksız. Din, dil, mezhep, menfaat daha bir yığın gerekçeyle onlar kanlı bir iç savaşa sürüklenirken başkaları konforuna konfor katıyor. Bu coğrafyada önce güçlü olacaksınız, bu da ayrılıklarla değil, ortak yönlerin ortaya çıkarılması ve birlik içinde olmakla mümkündür. Yegâne caydırıcılığımız birlik olmamızdır.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder