16 Aralık 2015 Çarşamba

Sağır odada kahvaltı

Ahmet TEZCAN

Sağır odada kahvaltı

17.12.2015

Özallı yıllardı, 80'li yılların sonu.. Sovyetler çözülmüş, Saddam'ın Kuveyt'e saldırması sonucu Körfez yine ısınmıştı. Gerilimin adı "Körfez Krizi"ydi, henüz savaşa dönüşmemişti. Ankara milletvekiliydi Göksel Kalaycıoğlu, Meclis'te fısıltıyla bana anlattıklarını unutamıyorum.
Yine Musul meselesiydi. Hiç gündemimizden düşmedi ki MUSUL…
***
Göksel Hanım, gecenin saat 3'ünde telefonu çalınca çok korkmuş. "Ahizeyi kaldırdım" diyor, Cumhurbaşkanımız Özal'ın sesi.. "Uyandırdım mı Göksel hanım" demiş, ardından Lozan Konferansı'ndaki Musul zabıtlarını sormuş. "Var efendim, bulurum" dedim diyor, Özal da Göksel hanıma sabah 7.00'de Çankaya Köşkü'nde kahvaltıya beklediğini söylüyor, tutanaklarla beraber. Göksel Kalaycıoğlu sadece milletvekiliydi o zaman ama çok tecrübeli ve araştırmacı bir vekil. Musul zabıtlarını niçin benden istiyor?" sorusu sabaha kadar Göksel hanımın kafasını kemirmiş; "Tutanaklarla beraber bu soruya da cevap aradım" diyor.
Sorunun cevabını bulmuş Kalaycıoğlu, sabahın ilk ışıklarıyla çantasında Lozan'daki Musul tutanakları olduğu halde Köşk'ün yolunu tutmuş. "Beni kapıda gülerek karşıladı" diyor, selamlaştıktan sonra el sıkışırken "Musul'a mı giriyoruz?" deyivermiş usulca.. Özal'ın mukabelesi çok ilginç; parmağını dudağına götürmüş "sus işareti" yapmış. Göksel hanım niçin sormasın o soruyu, Musul o günlerin de tartışılan konusuydu, "Genelkurmay Başkanı bunun için istifa etti" deniliyordu. Misak-ı Milli sınırlarımız içindeydi ama bir asırdır statüsü belirlenememiş bir vatan coğrafyasıydı.
Dolayısıyla tarih hafızamızda canlanıyor ister istemez; Birinci Cihan Harbi, sonuçları, Lozan Konferansı, Türkiye'nin kuruluşu, Cumhuriyet'in ilanı, Halifeliğin kaldırılması gibi can alıcı gündemin bir maddesi de Musul'dur, dolayısıyla Lozan'dır.
Birinci Meclis'in feshi, acele yenilenen İkinci Meclis'in ilk icraatı Lozan'dır ve dolayısıyla Musul'dur. Sadece bizimle ilgili değil, Yedi Cihan işin içindedir Lozan'da ama önce İngilizler.. Dünya haritasının üzerinde gözünüzü kapatıp bir yere parmağınızı basın; orada uluslararası bir mesele mutlaka vardır ve sebebi İngilizlerdir. Yatacak yerleri yok dünyada İngilizlerin!
***
Başbakanlık, Dışişleri, Genelkurmay hattâ Türk Tarih Kurumu dururken Musul zabıtlarını niçin Kalaycıoğlu'ndan istenir?
Köşk'te "Musul'a mı giriyoruz?"
deyince Cumhurbaşkanı neden "sus işareti" yaptı? Kahredici bir durumdur..
Özal Musul
zabıtlarını hangi kurumdan istese, okyanus ötesine kadar anında dış merkezler haberdar olacaktı. Türkiye'nin Musul meselesi 7 cihanı ilgilendiriyor çünkü.. Ajda'nın o şarkısı nasıldı? "Aman petrol, canım petrol/Sana sana.." Özal, cumhurbaşkanı olduğu Köşk'te "Sus" işareti yaptıktan sonra Göksel Kalaycıoğlu ile kahvaltısını Köşk'ün "sağır" odasında yapmış; "Konuştuklarımız duyulmasın" diye!
Ben yine de "Acaba?!" diyorum?!

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder