25 Mayıs 2017 Perşembe

Ramazan, ne güzel bir ay..

Ahmet TEZCAN

Ramazan, ne güzel bir ay..

25.5.2017

Hayırlı ve bereketli bir ay Ramazan, kutluyorum ve bundan azami derecede yararlanmayı diliyorum. Zaman dediğimiz, üzerinde çok düşünülmesi gereken bir boyut aslında; ölçüsü ve değeri yerde başka, gökde başka. Yerin göğün yaratıcısı zamandan münezzeh olduğu hâlde, "Rabbinin katında bir gün, saydıklarınızdan bin yıl gibidir" diyor (Hac-47)'de.
Kur'an'daki zaman, pek çok âlimin üzerinde çok düşündüğü bir kavram. Ramazan ayı da öyle, öteki aylardan biri aslında ama; içine saklanmış çok müstesna bir geceyi, Kadir Gecesi'ni taşıması bakımından bilhassa çok önemli ve çok kıymetli bir ay.

***

Bilhassa sağlık bakımından bir mazeretimiz yoksa Cumartesi ilk orucumuzu tutacağız. Yalnızca açlıktan ölünürmüş gibi yanlış bir anlayış var. Bir istatistik yapılsa çağımızda inanın tokluktan ölenlerin sayısı, açlıktan ölenlerden kat be kat fazladır. Bizim için mesela açlık, tartışmasız sağlıktır desem yeridir. Çok değerli Prof. Dr. Yakup Basmacı hocam, tam zamanında gönderdi; ne yiyip içmemiz, nelerden sakınmamız gerektiği noktasında bizleri uyardı sağ olsun. Kendisi de Uzman Dr.
Eyüp Yılmaz'ın tabip gözüyle yaptığı değerlendirmelerden yararlanmış. Ben de sizlerle paylaşmayı uygun buldum, hocaların müsadeleriyle.
Basmacı Hocam'dan "kalbesimya" kanalıyla hayata dair pek çok konuda zaten yararlanıyoruz. Sahurda ne hatalar yapıyormuşuz neler, hocalarımızdan öğrendik. Biz adeta aç kalmayalım diye af edersiniz tıkınıyormuşuz sanki.

***

Hepimiz isteriz ki her Ramazan ayından çıktığımızda hayatımıza yeni bir tecrübe, bir farkındalık kazanmış olarak bu ayı uğurlayalım. Yılların tecrübesidir harika bir tespitle, paylaşacağım bilgilerin Ramazan sonrasında da beslenmemizi gözden geçirmeye vesile olacağını umuyorum. Hocam gibi ben de heyecanla Ramazan içindeki yazılarımızla paylaşacağım. Şu kadarını söyleyeyim; "acıkmamak için çok yemek" düşüncesi başlı başına bir hata. Gün boyu tok kalabilmek için sahurda bol ekmek, pilav, makarna, peynir tüketmek yanlış. Mevcut yemek kültürümüz böyle gelmiş ama bu Ramazandan sonra değişsin diyorum. Rabbim gıdalara farklı özellikler vermiş; "sindirildikçe vücuda su veren veya vücuttan su çeken gıdalar" diye bir sınıflama duydunuz mu?
İşte bunlardan bahsedeceğiz. Siz siz olun bu sıcak Ramazan günlerinde susuzluktan kıvranmamak için sahurda özellikle bedenimize su veren örneğin havuç ve kıvırcık, tereyağlı yumurta, semizotlu yoğurt, cacık gibi tercihlerle yetinin ve rahat bir Ramazan geçirin.
Şimdiden Ramazanınızı kutluyorum.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder