15 Şubat 2018 Perşembe

Nüfusumuz hızla artıyor

Ahmet TEZCAN

Nüfusumuz hızla artıyor

15.2.2018

TÜİK ülke nüfusunun son rakamlarını açıkladı; adrese dayalı sistemle yapılan sayımda Türkiye nüfusu 80 milyon 810 bin 525 kişi olmuş. Geçen yıla göre artış 995 bin 654 kişi, her yıl hemen hemen bu kadar artıyoruz. Yüzde 50.2 ile erkek nüfusu da kadını geçmiş görünüyor.
İstanbul'un ardından en kalabalık 2 nci il yine Ankara;
Başkentin nüfusu bu sayımda 5 milyon 445 bin 26 oldu.
Geçen sene 5 milyon 346 bin 518 kişiydik.
En kalabalık ilçemiz de Çankaya, onu Keçiören takip ediyor. Bu sayımda 1 milyon 974 bin Ankaralı'nın İstanbul'da yaşadığı tespit edilmiş, Ankara'da kaç İstanbullu var bilinmez. Zaten Ankara'da Ankaralı yok gibi, Başkentte kime sorsanız kendi ilini söyler. Her ilden yaşayan vardır Ankara'da ama çoğu Çankırı, Çorum, Yozgat veya Kırşehir'dendir.

***

Artık herkes (yüzde 92,5) il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Köyde yaşayanların oranı yüzde 7,5'ta kaldı. Tarım Bakanlığı "300 koyun projesi" ile vatandaşı köyüne döndürmeye çalışıyor. Bir önceki ancak bir önceki yıla göre artış hızı 1 puan düşerek yüzde 12,4 olmuş, genel nüfusun yüzde 49,8'ini kadınlar oluşturuyor. Ankara'da kadın nüfusu erkeklerden fazla, 2 milyon 742 bin 534 ve yüzölçümü 25 bin 437 bin Kilometrekare olan Ankara'da kilometrekareye 214 kişi düşüyor. Bu rakam özellikle AVM'ler ve Çukurambar gibi kafeleri ile meşhur muhitlerde 500 kişiyi aşar.

***

Eskiden sayım günü sokağa çıkma yasağı ilan edilir, biz de eve kapanır sayım memuru gelene kadar beklerdik. Çocuklar arada bir görevlinin nerede, kimin evinde olduğunu haber verirdi. Nihayet elinde koca bir çizelgeyle sayım görevlisi kapıyı çalınca kapıya koşuşurduk. O yıllarda çoğumuz MÜSTAKİL yani bağımsız evlerde dedeler nenelerle beraber yaşardık.
(Şimdi "müstakil" kelimesini bile unuttuk.) İçeri buyur edilen sayım görevlisine bir iskemle verilir, sorulara geçilirdi. Teker teker koyun gibi sayılırdık adeta. Sorular tek tek cevaplandırılırken bir yandan da "bari bir çayımızı iç" diyerek ikramda ısrarcı olunurdu. Yetiştiremem telaşıyla her yerde ikram kabul olunmazdı.

***

Nüfus artarken ölen sayısı nedir insan merak ediyor. Ülke genelinde ölüm, yıllık 400 bini buluyor. Ankara'da bu rakam 20 binin üzerinde ve genellikle ölüm yaşı 75 üzerinde gösteriyor. İlçeler dâhil Ankara'da toplam 27 mezarlık alanı var ve Karşıyaka en büyüğü. Başkan Mustafa Tuna'nın açıklamalarına göre Karşıyaka da bir yıl sonra ihtiyacı karşılayamayacak, bu yüzden yeni yerler aranıyor.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder