11 Kasım 2015 Çarşamba

Kıbrıs nasıl anlatılır?

Ahmet TEZCAN

Kıbrıs nasıl anlatılır?

12.11.2015

Kıbrıs'ı herkes bilgisine ve ilgisine göre tanır. Kıbrıs, kadim kültüründe derin izleri olan Türkler için adeta sürekli bir mücadele alanı olmuştur. Bugün de durum değişmemiştir. Doğu Akdeniz'de iddiası olan bütün devletlerin de gözdesidir Kıbrıs. Hele son dönemde petrol ve doğalgaz ulaşım yollarının kontrolü ve her bakımdan son derece önemlidir. Ada, Süveyş Kanalı'nın ağzında "batmayan bir uçak gemisi" gibidir adeta…

***
Bizim gençlik yıllarımızın Kıbrıs'ı üçbeş isimle anılırdı. Papaz Makarios, aynı zamanda devlet başkanıydı. Kıbrıs'ı Yunanistan'la birleştirme (ENOSİS) idealiyle yandı tutuştu. General Grivas ile birlikte EOKA adıyla bir örgüt kurup birlikte kanlı katliamlara imza attılar. Merhum Karakoç'un "Ha Hasan'a ha sana" diye başlayan mektuplarını hatırlıyorum; "U'thant'ın, Giyani'nin suçundan /Galo Plaza'dan Barış Gücünden / Kıbrıs'a dünyanın öbür ucundan / Kalleşliğe gelenlerden haber ver" mısralarıyla günü anlatıyordu. "Uygar Batı"nın Kıbrıs'ta yaşattığı zulüm onlarca filme senaryo olacak zenginliktedir ama ciddi anlamda bir tanesi bile yapılmamıştır. Çünkü Yeşilçam MİLLİ olamamıştır.

***
Durup dururken değil, hafta sonu Ada'ya yaptığımız gezi nedeniyle gündeme aldık Kıbrıs'ı, faydalı da oldu. Yavru Vatan'ımızı birçok bakımdan yeniden tanıma fırsatı buldum. Şimdi uluslararası üniversiteleriyle büyük bir EĞİTİM ÜSSÜ oldu Kıbrıs. ODTÜ'nün de Kuzey Kıbrıs Kampüsü'yle ciddi bir eğitim faaliyeti içinde olduğunu gördük. 3000 civarında öğrencisi var ve yüzde 60'ı yabancı. Prof. Salih Saner, okulun Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Program Koordinatörü, çok renkli bir hoca.. Aslında başlı başına bir yazıda onun bu renkli kişiliğini anlatmak isterim, çünkü o, Erenköy direnişinin de kahramanlarından ve bir yazıya sığacak bir kişilik değil... Prof. Mahmut Parlaktuna vasıtasıyla onu tanıdım. Parlaktuna da ODTÜ'nün uzun süre Petrol ve Doğalgaz ABD Başkanlığı'nı yürütmüş, bilhassa TERMAL ENERJİ alanında adını duyurmuş önemli bir bilim adamı. Birlikte Beşparmak dağlarında uzun bir yürüyüşe katıldık. KKTC gezimiz bir yazıya sığmaz, haftaya Beşparmak yürüyüşümüzü, Adaya Cansuyu olacak asrın projesini, St. Hilarion tırmanışımızı, Lefkoşa ve Gazi Magosa izlenimlerimi anlatacağım.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder