3 Temmuz 2014 Perşembe

Hedef tam 12

Ahmet TEZCAN

Hedef tam 12

3.7.2014

Adı 'Çengi kayası' idi, at-arabalı göçerler gelip derme çatma çadırlarını kurar kendilerine göre bir hayat yaşarlardı o kayalığın eteklerinde.
Bir mevsimliğineydi onların Çengi kayasındaki hayatları, köpekleri, tavukları ile doğayla iç içe bir yaşam sürerler ve mevsim kışa dönerken güneye bir akarsu başına inerlerdi.
Böyle diyor araştırmacılar, Ankara'nın Çengi Kayası zamanla Çankaya olup devlet ricali yerleşince adından çok söz edilir oldu.
Kimi zaman bilmem kaç rakımlı tepe, içinde yaşayanlar için 'Çankaya'nın sakini' yakıştırması yapılan zamanlarını yaşadık, daha eskisini kitaplardan okuyoruz.
Arşivler açılıp belgelerine ulaşılsa Çankaya hakkında neler yazılır kim bilir?
***

Çankaya'nın kaç adamı millete liderlik etmiştir, sormak, bilmek isterim bir Cumhuriyet çocuğu olarak? Zaten son yüz yılın gerçek tarihinin henüz yazılmadığını düşünenlerdenim. Hatıratlardan ne çıktıysa onunla yetiniliyor. Son asrın gerçek tarihinin yazılmasına biraz daha zaman var. Çankaya'da en calibi dikkat zaman şüphesiz Gazi'yle geçen yıllardı. Dobra bir adamdı bence, vasiyeti bile açılamıyor henüz, çekiniyoruz. Ne dedi, sonraki nesillere ve devlet ricaline neler vasiyet etti, bilmiyoruz. Falih Rıfkı gibi o günlere dair yazanlardan öğreniyoruz bazı şeyleri fakat sınırlı.
Bir gün diyor Gazi, karşısına Recep'i (Peker)oturttu ve sordu:
-Söyle sen benden korkmaz mısın?
Recep güldü ve şöyle dedi:
-Ne senin arkadaşların korkaktır ne de sen korkunç birisin.
İşte, korkacak ne var, açın vasiyeti bilelim. Falih Rıfkı Birinci harpten sonra Türkiye'nin İngiltere'ye özellikle, "tam bir boyun eğme" hali içinde olduğunu da yazmış. Nelerin yaşandığı az çok tahmin ediliyor.
***

Özal Köşk'e aday olmadan iki gün önce Atakule'ye çıkmış Ankara'yı seyretmiş. "Atatürk kalksa gelse şuradan Ankara'yı seyretse" diye içinden geçirmiş. Değişimi göstermek istiyor Özal, "Alnını karışlarım" diyor karşı çıkanın ve ilave ediyor Yalnız Ankara değil, tüm Türkiye'nin değiştiğini söylüyor...
Kendi sesinden dinledim, kasetten... Özal da kalksa bir de şimdi baksa, Türkiye'nin nasıl değiştiğini görse. Menderes, Özal, Erdoğan gerçekten inanılmaz atılımların liderleri oldular, Türkiye'nin adını yükselttiler. Başbakan Erdoğan'ın adaylığının açıklandığı gün salondaydım. Türkiye'yi 12 yıldır yöneten, Çankaya'nın 12. adayının adını saat tam 12'ye 12 dakika kala partisinin 2. adamı Mehmet Ali Şahin'in ağzından duyduk. Erdoğan hedefini de tam 12'den vuracak.
Muhalefet liderleri zamanı okuyamadılar ve 'Eski Türkiye' mantalitesiyle kulaklarına fısıldanan ismi sadece açıklayan oldular. Bu onların son seçimi olacak kendileri de kaybedecek.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder