22 Ekim 2015 Perşembe

Gerçek ve algı

Ahmet TEZCAN

Gerçek ve algı

22.10.2015

Dostlar göndermişler, bir akademisyen tarafından kaleme alınmış nefis bir yazı, internet sitesiyle sınırlı kalsın istemedim, paylaşmak istedim. "Altı üstü bir seçmenim, abartmaya gerek yok" diye başlıyor Yrd. Doç.
Ömer Antalyalı'nın
yazısı, "Genel seçimden daha önemli bir şey var" cümlesiyle insan ilişkilerine dikkat çekiyor. O kadar haklı ki; bir oy verip "Ben bu partiye oy verdim" celallenmesiyle seçim sonrası hemen parti yöneticilerinin kapısına dayanan nicelerini bilirim.
Üslubuyla 'Halkla İlişkiler' alanındaki uzmanlığını da konuşturuyor Hoca ve okuyucusuna ustaca ulaşıyor. Pat diye "Ak Parti'ye oy vereceğim" demiş, kendince çok basit 4 gerekçe sunmuş, işte gerekçeleri:
1) 13 sene öncesi hala hafızamda. Ak Parti dışında oy verebileceğim yeni bir oluşum göremedim henüz.
2) Türkiye uluslar arası arenada hiç bu kadar itibar ve söz sahibi olmamıştı. Bize diş bileyen ülkelere bakıyorum da, baya baya patron ülkeler. Onlara kafa tutabilmek biraz da gururlandırmıyor değil. O ülkelerden pek haz etmediğimden olsa gerek, bizden kime saldırıyorlarsa, reflekslerim ona sahip çıkmamı söylüyor.
3) Erdoğan'ı delice seven mazlumlar var. Yaşlılar, gelir seviyesi düşük olanlar, eğitimsizler. Ak Parti'nin oy oranı en çok bu kesimlerde yüksek. "Onların iyiliği için Erdoğan gitmeli" edebiyatına kafam pek basmıyor. "Erdoğan onları kandırıyor" laflarını da anlamıyorum. Onların duygusal zekası yüksektir, onu biliyorum. Onlara iyilik yapıyorum edebiyatıyla vebal almak istemem.
4) İlginçtir başka ülkelerin mazlumları da Erdoğan'ı çok seviyor. İnsani yardımda, gayri safi milli hasılaya oranla dünya birincisiyiz.
Acaba niye diye sorguluyorum. O mazlumların oyu da yok, niye onları da kandırsın ki diyorum. Onların da vebalini almak istemem. Bizim ülkemiz mazlumlara en fazla sahip çıkan ülke olmaya devam etsin isterim. Boğaziçi mezunu, İşletme doktorasını SDÜ'de vermiş, halen Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde akademisyen olarak görev yapan Ömer Antalyalı, gerçekten Antalyalı mı bilmiyorum ama yazısı Akdeniz kadar sıcak. Bir alıntı daha yapıp yazımı noktalayacağım, diyor ki Hoca;
"Gerçek" ile "algı" arasında, iki insan arasındaki bir ilişkide bile muazzam fark olur.
Şöyle bir düşünün, sizi hayatta her şeyinizle dört dörtlük anlayabilen kaç insan sayabilirsiniz.
Hep yanlış anlaşıldığınızdan yakınmaz mısınız? Sizin gerçekliğiniz ile başkalarının sizinle ilgili tanımlamaları ne kadar uyumlu?
Düşünün ki bunu hemen dibinizdeki dokunabildiğiniz insanlarla yaşıyorsunuz.
Sürekli beraber olduğunuz insanlarla.
Ama aynı biz, koca bir ülkenin siyasi analizini tüm gerçekliğiyle yaptığımızı sanabiliyoruz.
Başkentimizde bomba patlıyor. Hiç tereddütsüz, ya hemen o anda faili tespit ediyoruz, ya da faili işaret eden aktörlerin söylemlerine inanıyoruz. Türkiye gibi cazip bir ülkede aktörlere bir bakın, sadece siyasi partiler gelmesin aklınıza..
Hocanın yazısı uzun benim yerim ise kısa.. Ama http://www.memurlar.net/ haber/542530/ adresinden yazının tamamına ulaşmak mümkün. Seçimden önce bu yazının mutlaka okunmasını tavsiye ederim.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder