2 Aralık 2015 Çarşamba

Devlet olmak…

Ahmet TEZCAN

Devlet olmak…

3.12.2015

Erzurumlu vatandaşın ekrana yansıyan "Allah Rusları pakliye" temennisi, insanımızın toplam duygusunun özeti gibi. "Paklemek" Anadolu ağzında "temizlemek, pak etmek" anlamındadır, malum..
Onları Allah'a havale ediyor Erzurumlu.. "Kim kimin dalından vurmuş?, uçaklarını sınırımızda niye uçurdiyrsen?" diye o güzel ağzı ile sorarken de Putin'e önemli bir şeyi hatırlatıyor..
Utanmayı.. Herkes görmek istediğini görür.
Bizim kültürümüzdür bu, en tabandan devlet ağzına kadar "Edep" denilen duygu yerleşmiştir, bir nezafet ve nezaket ihtiva eder. Rus uçağı vurulduğunda Genelkurmay'ın açıklaması; "Vurduk, düşürdük" şeklinde olmadı, "müdahale edildi" dendi, gurur kırıcı bir ifade kullanmamaya özen gösterildi.
***
Türkiye, Kuzey komşusuyla münasebetlerini güçlendirmek için büyük gayret gösterdi. Üşenmedim Rus-Türk ilişkilerine şöyle bir baktım, tüm ilişkilerin bir kronolojisini buldum. Bütün mesaj ziyaret, telefon görüşmelerine varana kadar tarihleriyle tek tek yer alıyor, kaynak da Rusya Büyükelçiliği... 2000 yılından bu yana Rusya-Türkiye arasında 238 münasebet gerçekleştirilmiş. Ben sadece telefonlara takıldım. Türkiye ve Rusya liderleri arasında 15 yılda toplam 25 telefon görüşmesi yapılmış.
Bunun 19'u Erdoğan ile Putin arasında olmuş. Son görüşme 26 Temmuz 2015 tarihli.. Putin ile yapılan bu görüşmede; iki lider, terörizm konusunda ilgili devletlerin uluslararası hukuka dayalı çabalarını birleştirmeleri gerektiğini vurgulamış. Sonra Dışişleri bakanları arasında 27 Ağustos tarihli bir görüşme olmuş ve ondan sonra ne Külliye'nin ne Kremlin'in telefonları bir daha çalmamış. En son Rusya-Türkiye yuvarlak masası toplanmış. 4 Eylül'de iki ülkenin girişimcileri Ankara'da B20 çerçevesinde bir araya gelmiş, TOBB ve Rus muhatapları (RSPP) ekonomi alanında işbirliği eylem planı imzalamışlar. Aynı çevreler şimdi de ilişkilerin bütün yükünü devlete bırakmamalılar. TOBB yöneticileri Rusları aramalı, "Ne yapıyorsunuz, aklınız başınızda mı?" diye sormalı.
***
Devlet olmak zordur, hele o iradeyi yansıtmak çok daha zor.. Sadece nüfus kalabalığı bunun için yetmez. Devlet iradesi, bütün kudret ve değerleriyle millet iradesinin bir yansımasıdır.
O halde Putin'in bu tavrı ve devlet aygıtını işletme şekli Rus milletini yansıtmakta mıdır? Biz onları Moskova Knezliğinden beri tanırız. Şimdiye kadar Ruslarla 13 kez savaştık ve onların "Kazandık" dediğinde bile kaybeden biz olmadık. Bu defa da öyle olacak, bu psikolojik savaştan galip çıkan Türkiye olacak.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder