2 Ekim 2014 Perşembe

Çok şey değişti çook..

Ahmet TEZCAN

Çok şey değişti çook..

2.10.2014

Meclis'in 5. Yasama yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla dün açıldı. Cumhurbaşkanı Meclis'te şeref kıtası tarafından selamlanarak karşılandı. Ne var bunda demeyin... Evet, cumhurbaşkanlarının Meclis'i ziyaretleri resmi merasime tabidir ve gelenek olduğu üzere şeref kıtası tarafından selamlanır. Eskiden Meclis'te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı bir tabur bulundurulduğunu çok çabuk unuttuk. Meclis'in askerleri mi, askerlerin meclisi mi sorusu ayrı bir tartışma konusuydu bir zamanlar. Cumhurbaşkanlarını da buradaki askerlerin oluşturduğu bir kıta karşılardı. Meclis taburunun geceleri meclis muhafızlığı, cenaze merasimi dışında "malum günler" de "özel görev" aldıkları herkesin malumudur.
***

Bırakın Genelkurmay'ın dört yıldızlı paşalarını, Meclis taburunun rütbesi en fazla binbaşı olan tabur komutanları bile siyasileri korkutmak için yeterdi. Meclis başkanları yine gelenek olduğu üzere seçildikten sonra bu taburu ziyaret ederlerdi ve bazen bu ziyaretler bile başlı başına sorun oluştururdu. Tabur komutanı için Muhafız Alayına komutanlık eden subayın emri esastı. Milletvekilleri kıyafet yönetmeliğine uygun durumda değilse, sakallı filansa mesela taburun lokaline bile alınmazdı. Nitekim bu yüzden çok tartışmalar olmuştur, vekillerin Meclis içindeki askeri mıntıkalara yaklaşmaları dahi istenmemiştir.
***

Bunları neden anlatıyorum? Hızla çok şey değişiyor, değişirken sivilleşiyor. Şimdi Meclis'te asker bulundurulmuyor, onların görevini polisler yerine getiriyor. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde de değişimin tedricen gerçekleşmesi gerekir. Demirel'in döneminde Köşk tamamen askeri kışla halini almıştı. Dolayısıyla askeri eğitim alanları subay lojmanları inşaatları yüzünden on binlerce ağaç yok edildiğini biliriz. Yandan yemyeşil çam ormanı gözükse de havadan bakıldığında Köşk ormanının kampus yapıları yüzünden nasıl yok edildiği görülecektir. Gelecek sene genel seçim var, bu yasama yılı milletvekilleri için son görev dönemi. İktidar partisi zaten üç dönemi tamamlayan milletvekillerini seçime sokmama kararı aldı. Bu yasama yılında milletvekilleri 2015 genel seçimleri öncesi son görevlerini yapmış olacaklar. Bu bir rekordur aslında.
***

Eskiden bir yasama dönmemi içinde son yasama yılına ulaşmak ve dönemi tamamlamak çoğu kez mümkün olmazdı. Ya erken bir genel seçime gidilir ya da bir askeri müdahale ile Meclisin yolu kesilirdi. Milletin sağ duyusu ve son dönem hükümetlerinin kararlılığı sayesinde istikrara kavuştuğumuz rahatlıkla söylenebilir. İstikrar ve güven ortamı ülkemizin en önemli kazancı olmuştur aslında. AK Parti 58. Hükümet ile ülkeyi yönetmeye başlamıştı, bugün 62. Hükümet görev başında. Bu gidişle daha uzun bir süre yönetimin el değiştirmeyeceği şimdiden görülüyor. Muhalefet partileri de bunu biliyor ki iktidar hedefiyle hareket etmiyorlar. Bu güven ve istikrar ortamı onları da memnun etmiş gözüküyor. Bayram haftasına girerken hepinizin Kurban Bayramı'nı kutluyor çoluk çocuk tüm sevdiklerinizle mutluluklar diliyorum.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder