18 Mayıs 2017 Perşembe

Bir yolculuk hikâyesi

Ahmet TEZCAN

Bir yolculuk hikâyesi

18.5.2017
Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü adıyla Başbakanlığa bağlı bir kuruluş var, 2010 yılında kurulmuş ve Başbakanlık'ta görevli bir başmüşavir tarafından yönetiliyor.
Yürütülen hizmet; merkezinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın olduğu bir siyasal iletişim ve medya-tanıtım hizmeti… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde kurulmuş ve etkin bir faaliyet yürütmüş bulunan Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü şimdi aynı etkinlikte çalışıyor mu bilmiyorum?!
***
KDK'nın internet sayfasında, kamu diplomasisinin, uluslararası kamuoyunu etkilemenin ve yönlendirmenin en önemli araçlarından biri haline geldiğinden bahisle; "Yükselen bir güç olarak Türkiye'nin, stratejik iletişim ve kamu diplomasisi alanlarında etkin ve başarılı olması, milli çıkarları, bölgesel etkinliği ve küresel sorumluluklarının vazgeçilmezliğine" dikkat çekiliyor.
Türkiye'nin uluslararası kamuoyunda görünürlüğünü ve etkinliğini artırmayı HEDEF alıyor. Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca bu hizmetin eskisi kadar heyecanla yürütülmediği açık, şimdi sistem kökten değişti. Cumhurbaşkanlığı Sisteminde artık bu işe sanırım yeni bir vizon kazandırılacaktır diye düşünüyorum. Yine de KDK'nın internet sitesine bir göz atmayı ihmal etmeyin derim.
***
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü "Bir yolculuk hikâyesi" adıyla ve aynı adla kitaplaştırdıkları bir doküman sunuyor. Cumhurbaşkanı, büyük dikkat çeken ve çok önem atfedilen son ABD gezisinden henüz dönmüşken benim dikkatimi Erdoğan'ın bu dokümandaki dış gezileri çekti. Erdoğan Başbakan olduğu dönemde sizce kaç kere yurt dışı çıkmıştır, hemen cevaplandırayım: Erdoğan, 11 yılda beş kıtada 93 farklı ülkeye tam 305 resmi ziyarette bulunmuş. Ziyaretler sadece 2003- 2014 yıllarını kapsıyor, ondan sonrakiler kaydedilmemiş. Bunun sonucudur ki 93 ülkeyle Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 354 artarak, toplamda 358.4 milyar dolar olmuş.

***
Görüldüğü üzere yan gelip yatarak bir ilerleme sağlanamıyor. Bu memlekette hiç dış gezisi yapmayan başbakanlar, cumhurbaşkanları da vardı, kırmızı ışıkta bile duruyor diye hem de övgüye mazhardılar.
Erdoğan'ın son gezisi de calibi dikkattir ve çok konuşulacaktır. 2007 itibariyle Türkiye, kendi yönetim mekanizmasında kendisi oturmaktadır, o nedenledir ki aldığı kararlar çok tartışılmakta ve hemen yurt dışına da yansımaktadır.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder