22 Şubat 2018 Perşembe

Bakın burası başkent Ankara!

Ahmet TEZCAN

Bakın burası başkent Ankara!

22.2.2018

Başkent Ankara sokaklarını bir başıma hem de yaya olarak dolaşmaktan özel bir haz alırım. Fırsat buldukça bunu yaparım, tavsiye ederim siz de yapın. Ankara'yı Kızılay, Çukurambar gibi pek bilinen, Ümitköy, Batıkent gibi mihver semtlerden ibaret sanmayın. Süper moderninden en ilkeline bol çeşit bir Ankara var önümüzde..
Ve maalesef Ankara'nın bilinmezlerini Ankara'da yaşayanların bile pek bildikleri kanaatinde değilim.

Başkent'in keşfedilmeyi bekleyen sayısız özellikleri var, bir semtinden ötekine Ankara'yı köşe bucak gezmek, gezdirmek lazım. GOP'ta oturanları alacaksın minibüslerle Sincan'ı Etimesgut'u gezdireceksin günü birlik.. Abidinpaşa'dan, Çayyolu'na, Türkkonut'a Ankara'nın doğusunu batıya kuzeyini güneyine taşıyıp Başkent insanlarının yaşadıkları il ve ilçeleri yeniden keşfetmeleri sağlanmalıdır. Bunu hemşeri dernekleri yapabilir mesela.. Belli günlerde turlarla Ankara'nın tanıtımı olur, il turizmine de katkıda bulunulur. İnsan yaşadığı yerden habersiz olmamalı. Ankara'da öyle yerler, öyle şeyler görürsünüz ki; duygudan duyguya savrulursunuz. Bazen hayranlık duyar, kimi zaman üzüntü ve öfke arasında gider gelirsiniz. "Bunca yıldır Ankara'dayım Ankara'yı tanımamışım" dediğiniz muhakkak olacaktır.

Başkent'in göbeğindeki Anafartalar Mahallesi'ne en son ne zaman uğradınız?
Anafartalar Çarşısı çok bilinir de mahallesi pek bilinmez. Eynebey Hamamından içerilerde, Kızılay'a 10 dakika uzakta sefalet, karmaşa, ilkellik ihtişam iç içedir mesela..
Dükkanlar, türbeler, mescitler 1930'ların Ankara'sı sanki.. İtfaiye Meydanındaki yeni camiye adı verilen Melike Sultan'ın türbesi de orada. Daha içeride eski sinagog ve yanı başında nice yaşantılara mekân olmuş muhteşem ama metruk Ankara evleri..
Niçin korunamadığı ve kullanılmadığını sormadan edemezsiniz. Samanpazarı'ndan Hamamönü'ne, Kale çevresinden, Tacettin Dergâhına eski Ankara'yı yeniden keşfetmek lazım. Geçenlerde 65 yıl sonra yeniden faaliyete geçirilen Ankara Mevlevihanesinde, Neyhane'nin organize ettiği sema ayini katılımcıları mest etti, Konya'dan gelen dervişlerle çoluk çocuk ihtifal lezzeti yaşayıp coştular. Ha sahi, Ankara'nın göbeğinde ki bu bilhassa Anafartalar Mahallesine kim el atacak, Altındağ mı, Büyükşehir mi? Vali Bey ne zaman buraları şöyle bir dolaşmıştır acaba?
Tarihî, manevî, mahallî hazineler gizlenmiş olduğunu kim bilir?

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder