19 Nisan 2020 Pazar

Ayhan Sümer’i uğurlarken..

Ahmet TEZCAN

Ayhan Sümer’i uğurlarken..

16.4.2020

Ankara'nın çınarı Ayhan Sümer Ağabeyi kaybettik, Allah Rahmet etsin. 90 yıllık ömründe adı Ankara ile özdeşleşen, Ankara'nın hizmetkârı olmuş bir isimdir Ayhan Sümer, başkentin son asrına, Cumhuriyet Türkiye'sinin gelişmesine birebir şahitlik etmiş bir "Son Şahit" o. Onların sayıları da çok fazla değildir. Aslen Nallıhan çocuğudur ama 7 yaşında babasının Anafartalar'da ticarete başlamasıyla Sümer'in başkent hayatını başlamıştır. Baba Hafız Mustafa Sümer'in de Ankara'ya göç sebebi zaten çocuklarının tahsilidir. İyi ki de göç etmişlerdir; böylelikle Sümer ailesi Ankara'dan bu yurda vergi rekortmeni başarılı iş adamı, yardımsever, Ankara sevdalısı Ayhan Sümer'i kazandırmıştır. Yine ünlü yazar Adalet Ağaoğlu ve alanında başarılı olmuş ünlü tabip Cazip Sümer de ailenin bu yurda kazandırdığı değerli isimlerdir.


Ankara'mızda bir çatı kuruluşumuz var bizim. Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan'ın başkanlık ettiği ve başkentteki tüm STK'ların yöneticilerinden oluşan bir kuruluş bu, adı Başkent Ankara Meclisi.. Ayhan ağabey buranın kurucularından ve de onursal başkanıydı. "Nereli olursak olalım Ankara'da yaşıyorsak, Ankara'yı sevelim, Ankaralılığı da içimize yerleştirelim" fikrinin sahibiydi, dolayısıyla Ankara'nın ve hepimizin ağabeyi idi Ayhan Sümer. Bir araya gelince elini öper, yakın tarihi ondan dinlemek isterdik. Yol gösteren, ışık tutan derin bir tecrübeydi o. Biz "ağabeylik" müessesesini unutalı hayli oldu ve ağabeyleri de birer birer kaybettik! Üye olursunuz, yöneticisi olursunuz ama "ağabey" olmak ancak fedakârlıkla mümkündür.


Ayhan Sümer. Başkentin iş hayatında olduğu kadar kültür hayatında da vardı. Cahit Sıtkı, Ahmet Kutsi, Nurullah Ataç gibi ustaların sohbetlerine şahitlik etmiş, meşhur 'Fahriye Abla' şiirini Ahmet Muhip'in kendinden dinlemişti. Cumhuriyet'in ilk yıllarının ünlü Piknik Restoran'ı, Bekir'deki müzikli yemekleri, gazeteci ve politikacıların Karpiç sohbetlerini ondan dinlemiştik. Uzunca bir sohbet etmeyi kararlaştırmıştık ama olmadı.


"Ankara çok büyüdü ama sağlıklı büyüyemedi" sözü ona aittir. Değerlerimizi koruyamadığımızdan hayıflanırdı. Ayhan Ağabey okullar da yaptırdı, gençleri spora teşvik etti. Gençlerbirliği'nde de çok çaba harcadı. Evet, Sümer'in vefatıyla Ankara, sadece başarılı bir iş adamını, ünlü bir tüccarını değil, bir büyük ağabeyini kaybetti, Rabbim Rahmet etsin.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder