18 Haziran 2015 Perşembe

5 yıldızlı bir hayat

Ahmet TEZCAN

5 yıldızlı bir hayat

18.6.2015

Bilen ve idrak edebilenler için müstesna anlar, özel zamanlardır Ramazan. Bu kaçıncı Ramazan bilemiyorum, Hicret'in 2. yılında Müslümanlara farz kılındığına göre varın siz hesaplayın kaçıncısıdır. Oruç, İslam'ın üçüncü şartıdır ve Ramazan ayında, sağlıklı, reşit, aklı başında her Müslüman için farzdır, bu fariza 2/183 ve 185. Âyetlerle Kur'an'da açıkça bildirilirken oruç tutarak korunmamız umuluyor. Peygamberimiz de, oruçluların cennete REYYAN kapısından gireceğini haber vererek orucun önemine işaret ediyor. Peki, oruç aç kalmak mıdır? Elbette değil. O zaman orucu sadece yeme içmeden ve diğer yasaklardan uzaklaşma olarak değerlendiremiyoruz.
***

İSLÂM, 5 şartlı, bir başka ifadeyle ve günümüz anlayışıyla BEŞ YILDIZLI BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. Buna göre tercih ve tatbik ettiği yaşam biçimiyle herkes kendini serbestçe yıldızlayabilir. Şartlar belli: Önce Allah'tan başka bir ilah olmadığını ve Muhammed Mustafa'nın O'nun kulu ve resulü olduğunu kabul ve ikrar edeceğiz. Namaz ve oruç ibadeti ondan sonra geliyor. Ekonomik durum el veriyorsa, hac yaparak, zekât vererek 5 yıldızlı hayatın tüm şartları yerine getirilmiş olacak. Tam da burada bir soru akla geliyor.. Fiziki olarak tüm bu şartlar yerine getirildiğinde her şey tamamlanmış mı oluyor? Elbette değil. Müslümanlık çok büyük bir taahhüt, mü'min olmak onun da ötesinde.. İbadetlerin fiziki şartlarıyla beraber ötesine geçmek gerekiyor. Yani manen hazzını duymak ve kalben mutmain olmak için; elin, gözün, kulağın, hâsılı tüm uzuvların ibadete katılması gerekiyor. Yalnızca şahadet, yalnız oruç, namaz, hac veya yalnız zekat ile bu dinin yaşanamadığı gibi, yalnızlığa çekilip bir başına yaşanası bir durum olmadığı da bir gerçek. İslâm, komşuyla, arkadaşla, kardeşle, kısaca tüm toplumla ve tüm davranış biçimleriyle ortak hayatın kâmilen disipline edilmesidir. Peki, bu mümkün mü? Eh, bu soruyu herkes kendine soracak. Ne kadarını yaşarsa o kadar haz alacak, hazzını aldıkça da daha çok, daha derin yaşayacak. İslâm ve ibadet aynı zamanda bir denge ve bir iç disiplindir, her zaman yaşanası ve her zaman mümkündür.
***

Ramazanlar, bayramlar, Cuma ve kandil günleri en yalın ifadeyle; "özel anlar, müstesna zamanlar"dır. Günümüzün kanla, karmaşayla yoğrulan dünyasında bunalan insana bir lütfu ilahidir. Cenabı Mevlâ, kime, neye iltifat etmiş de yükseltip yüceltmemiş?! Taşa lutfetmiş elmas, zümrüt, yakut olmuş.. Toprağı HİCAZ, taştan tuğladan yapıyı KÂBE kılarak, "eşref" makamına yükselttiği insana tavaf makamı tayin etmiş. Zaman içinde zamanın mekân içinde mekânın yaratıcısı, böyle saklı zamanlar müstesna anlarla sadece bir şey murad ediyor; İnsanın hayat dediği ve çok önemsediği süreci doğru yoluna koymasını ve kendini kurtarmasını, o kadar. Ramazanımız mübarek, orucumuz makbul olsun. Her bakımdan şu dar ve zor günlerde kurtuluşumuza da vesile olur inşallah.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder