27 Ağustos 2015 Perşembe

Yerli ve millî olma gereği

Ahmet TEZCAN

Yerli ve millî olma gereği

27.8.2015

Hükümet kurma çalışmaları, seçimin yenilenmesi, PKK ile amansız mücadele gibi konular sürerken, şahsen ben başkentin kalesinden, kulesinden, kaldırım yenilemelerinden bahsetmeyi zait addediyorum.
Gün o gün değil, bana sorarsanız gazeteci, uyandırma servisi gibidir, anlaşılmaz ilişkilere, perdelenen olaylara her zaman ışık tutan adamdır.
Hele de başkentteyseniz genel ve hayati olaylara bigâne kalamazsınız.
***

Bir seçime daha gidiyoruz, bu gibi durumlarda SANDIK en doğru çözümdür çünkü. Hele günümüzde sandık daha bir önem kazanmış bulunuyor. Çünkü bu memleket 40'lı yıllarda sandığa yansıyan tercihin gizli tasniflerde değiştirildiğini de gördü.
Sadece tasnif değil, birçok şey tersyüz edildi, değiştirildi ve esası bozuldu. Biz yakın siyasi tarihimizde cereyan eden birçok olayın aslını bilmiyoruz. Nedir, kimdir, neden böyle olmuştur? Tarih, mecrasından çıkarıldı.
Kahramanların hain, hainlerin kahraman gibi millete sunulduğu bile oldu. Dünyanın en çalkantılı döneminde devlet adamı olarak 33 yıl hükümran olan Sultan Abdülhamit Han, devrim niteliğinde birçok yeniliğe imza atmışken niçin "Kızıl Sultan" mesela?
***

Bugünkü yaşadıklarımız son yüzyılın tam olarak bilinmemesindendir. En başta KİM KİMDİR bilmiyoruz. Bu memleketin nüfusuna kayıtlı 77 milyon kişiyiz de BİZ, BİZ miyiz? En can alıcı soru bu.
Biz, BİZ olamayınca BEN-SEN ortaya çıkıyor ve bütüncül bir tavır ortaya koyamıyoruz.
Milli simgemiz al bayrağımıza düşmanlık edenler var, bayrağımızın dalgalanmasına tahammül edemiyorlar, değiştirmeye kalkıyorlar.
Bir sürü siyasi parti var mesela, seçime katılma gücüne ulaşabilen partilerle bir takım insanlar Meclis'e giriyor. Meclis, memleketin her türlü sorununa çözüm bulunması, her görüşün ifade edilmesi gereken bir temsil makamıdır. Burada yalnızca millet temsil edilir, milli bir kurumdur Meclis. Buradaki görev için önce yerli ve milli olacaksınız, ne istediğinize ve ne söylediğinize dikkat edeceksiniz.
Seçilmiş hangi cumhurbaşkanı bizimkisi kadar iç ve dış mihraklarca hedef alınmaktadır, söyler misiniz? Hiçbir ülkede milli Meclis'te bulunup o ülkenin milli varlığına, milli kurumlarına ve milli ideallerine aykırı davranılamaz, davranan da hak ettiği mukabeleyi görür.
Türkiye önce iç temizliğini yapmak durumundadır.
Atatürk'ün vasiyetinden başlayarak, birçok BİLİNMEZ'in aşikar edilmesi lazımdır. Devletin kayıtlarında var olan tarihi gerçekler ortaya çıkarılmalı, kim kimdir bilinmeli ve milletimiz her şeyden ve geçmişinden haberdar olmalıdır.

gazete

20 Ağustos 2015 Perşembe

AOÇ Bahane

Ahmet TEZCAN

AOÇ Bahane

20.8.2015

Ohh çok şükür, Ankara Bulvarı konusu okul açılmadan vuzuha kavuştu. Zulüm olacaktı başkent insanına. Esas konumuz değil ama kısaca değinmeden geçmeyeceğim. 'Talan'sa AOÇ talanı şimdi başlamadı. Ucundan kıyısından derken amacı dışında kullanılmış mıdır AOÇ? Kocaman bir 'EVET'tir bu sorunun cevabı. Kim denilince herkes şaşırır. İlk defa ve en fazla Milli Savunma bu araziyi amacı dışında kullanmıştır. Yalnızca Milli Savunma ile de kalmaz başkaları da var, çıkarsınlar belgeleri. Hepsi bellidir ve bir bir kayıtlıdır bunların. Ha, siz bu kullanımı talan olarak adlandırmayabilirsiniz ama gerçek budur. İşçi, memur, emekli milyonlarca Ankaralıyı "AOÇ amaç dışı kullanılıyor" diyerek mağdur edemezsiniz. Aslında GEZİ gibi bu da kullanılıyor, AOÇ bahane.
***

Geçen haftayı da geçen seneyi de unutmuyoruz, unutturmuyoruz. Ağustos'un 3. haftasında, geçen sene bugün "Gündem yordu" demişiz yazımızın başlığına. Niçin yormasın? Bir yerel seçim, ardından cumhurbaşkanı seçimi, ilaveten iktidar ve muhalefetin kongre kararları vardı. Gerçekten 2014 gündemi Türkiye'yi yormuştu. Ama şunu bilin, bugün şehit cenazelerimiz olmasa yorulan sadece Başkent olacaktı, bu da normali ve mutadı üzereydi. Aklımız fikrimiz orada, polis ve askerimizin verdiği amansız mücadelede..
***

Bu coğrafya böyle bir coğrafya, netameli bir cinnet coğrafyası.. Osmanlı toprakları 21 milyon kilometrekareydi, kaybettiğimiz topraklarda şimdi 60'ın üzerinde bayrak dalgalanıyor. Komşumuz, akrabamız olan bu enerji coğrafyası üzerinde bile 15 ayrı ülke kuruldu. Kim yönetiyor dersiniz bu 'ENERJİ COĞRAFYASI'nı? İstiyorlar ki 15 değil, daha fazla devlet kurulsun bu coğrafyada ve minik minik devletçiklerle katrilyonlarla ifade edilen Petrodolarlar malum şirketlerin cebine aksın. Bu şirketler öyle böyle değil, eskiden devlet şirketleri vardı şimdi ŞİRKET DEVLETLERİ var. ("Kobani-Company" olayı anlamak isteyene her şeyi anlatıyor.) Okyanus ötesinde ENRON, LEHMAN BROTHERS gibi dünya devlerinin iflas ilan etmeleri ile başlayan ekonomik krizde Doğu'ya kaçan sermaye miktarı katrilyonlarla ifade ediliyor. Kaçan sermaye dönmedi, bütün çabalara rağmen döndürülemiyor. Batıya çok pahalıya maloldu bu iş. Kendileri yanmamak için bizi yakarlar. Yangının kendi mahallelerinde çıkmasını da hiçbir zaman istemezler. Nitekim bunu en canlı yaşayan Ortadoğu coğrafyasıdır. Enerji, hem yanar hem yakar. İmparatorluklar kurma ve yönetme becerisine sahip Anadolu halkının bu coğrafyaya müdahil olması istenmiyor, bu gayet açık. Onun için bizi zora sokmaya çalışıyorlar. Ankara'yı yakamayanlar Şam'ı, Bağdat'ı, Kahire'yi yakıyorlar. Bizi sıkıntıya sokanlar ise içimizdeki işbirlikçi gafiller. Bunu herkes böyle bilsin ve canımız yanmasın.

gazete

13 Ağustos 2015 Perşembe

Ankara Bulvarı

Ahmet TEZCAN

Ankara Bulvarı

13.8.2015

Ankara Barosu ve TMMOB'a bağlı meslek odaları dava açtı, 5. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Konu malum; AOÇ'un İmar Planı tadilatı... Büyükşehir Meclisi de kararı uygulayacak ve Ankara Bulvarı trafiğe kapatılacak. Peki, Baro, TMMOB mimarları ve orman mühendisleri meslek odaları ne yapmaya çalışıyor? Başkent halkı daha az sorunsuz yaşasın, günlük işleri kolaylaşsın diye mi uğraşıyor? Ya Ankara 5. İdare Mahkemesi? Üzerinde 'millet adına' diye yazan kararıyla vatandaş olarak bizim hayatımızı kolaylaştıran bir karara imza atmış mı oldu? Etimesgut, Sincan Eryaman yönünde milyonlar yaşıyor. İlçe içinde trafik -sabah ve akşam saatlerinde- felç olsa da Ankara Bulvarı bu yöne ulaşımı kolaylaştırmıştı. Etimesgut'a yahut Kızılay yönüne Ankara Bulvarı'ndan ulaşmak sadece 8 dakikaydı. Şimdi okullar açılacak ama yol kapanacak. Başkent trafiğini ne hale gelecek göreceğiz. Bir süre Akay geçidi başkentin kangrenleşmiş sorunuydu, vatandaş çözdü. Şimdi de öyle olacak.
***

Bunlar bir şehrin yönetimiyle ilgili günlük, normal, hukuki meseleler asla değil. Alınan tüm kararlar, verilen bütün mücadele İDEOLOJİKTİR. Ankara'da sanki dini, dili, milliyeti, mezhebi, meşrebi, ideali farklı başka başka toplumlar yaşıyor. Başkentte diyelim Polonyalı, Arap, İspanyol insanlar yaşasaydılar aralarında bir asgari müşterek, bir medeni münasebet mutlaka oluştururlardı. Ama aynı memleketin evlatları bunu başaramıyorlar. Başaramazlar, çünkü İDEOLOJİK davranıldığı müddetçe ortak bir zemin oluşturamazlar. Peki, nedir bu ideolojik farklılık? AK partililik, Halk partililik mi? Asla değil. Kökleri çok derinde olan, kangren olmuş eski bir mücadele bu. Biri "ittihat ve terakkidir" güya, öteki "terakkiperver" veya "serbest fırka" Bir tarafın "kızıl sultan" diye yaftalayıp tahtından indirdiği ötekilerce "Cennetmekân" diye tazimle anılır. Biri İnönü der ısrarla ve inatla, ötekiler Menderes'e gözyaşı döker. (Menderesçi gibi davranıp, karşı kampa hizmet eden sahtekârlar her iki kategoriye de dâhil değildirler, onlar için Kur'an-ı Kerîm'de "münafikûn" adıyla bir sure indirilmiştir.) Bu 'ayrı gayrılık' güncel tartışma konularında da devam eder. Birinin 'saray, sultan' diyerek içindekilerle birlikte yerle yeksan etmek istediğine diğerleri 'külliye' derler, cami, kütüphane ve konferans salonlarıyla zenginleştirip topluma maletmek isterler. 'İnme', 'indirme" birinin dilinde DARBE, diğerinde 'yaratılış' olarak algılanır.
***

Çok da üzülmek gerekmez bu ortak paydasızlığa, bu 'mutabakatsızlık, müştereksizlik, münasebetsizlik' insanlık tarihi boyunca süregelmiştir. Birileri Musa'dan yana olurken Firavun taraftarsız kalmış değildir. Bu hesap ruz-ı mahşerliktir, asıl hesap orada görülür. Oradaki mahkeme numaralarla ayrılmaz, her türlü soysuzluk, yüzsüzlük, yalan, riya, haksızlık, eziyet o terazilerde tartılacak ve hesap ADİL olarak görülecek. Bunu kimsenin unutmaması gerekir.

gazete

6 Ağustos 2015 Perşembe

İyi tatiller Türkiye!

Ahmet TEZCAN

İyi tatiller Türkiye!

6.8.2015

Türkiye doğusuyla batısıyla kavruluyor.
Doğusunda terör belasından, batısında ve bütün sahillerinde bazen 40 dereceyi gösteren mevsim sıcaklarından kavruluyor.
Ama bizi esas yakan hain kurşun, kalleş tuzaklarla devrilen şehitlerimiz..
Fidan gibi ana kuzuları milletin yüreğine ateş düşürüyor. Davulla zurnayla vatan görevine gönderdiğimiz gençler al bayraklı tabutlar içinde memleketlerine dönüyor ve milletin yüreğine gömülüyor.
Şehitlerin rütbesi olmaz, onlar en yüksek rütbeyle Yaratan'a döner ve peygamberlik makamı yanında yerlerini alırlar. Ama insan tarafımızın, yiyen, içen, gezen dünyeviliğimizin bunu anlaması, buna katlanması ancak Rabbin eğitimiyle mümkün, başka türlü ve kendiliğinden asla olmaz.
Tabutların ardındaki feveran bize bunu anlatıyor.
Peki, bu nasıl olacak sorusunun cevabı ise bende yok. En sorunlu alan da burası.. Nefsimizi kime emanet edecek, en doğruyu nasıl bulacağız?
Meselenin burası çok yüksek bir idrak gerektiriyor, bilmem anlatabildim mi?
***

Tüm çılgınlıklara rağmen tatilcilerin de bir kulağı Ankara'da ve güneydoğuda emin olun.
İllaki takip ediyorlar. Sahillerdeki eğlence ortamlarından yükselen dım-tıslarla dans edip coşan yok mu? Elbet var ve hiç şaşmamak lazım.
İngilizce, Türkçe, Kürtçe, ortaya karışık bir müzikle(!) kendilerinden geçenler yahut geçiyormuş gibi yapan bronz tenli insanlar da bizi hiç şaşırtmıyor. Bu topraklar her cins, tür ve görüşün yaşam bulabildiği müstesna bir coğrafya.
Spiker, jetlerin kulak yırtan gürültüleri eşliğinde savaş haberleri veriyor sanki. Makineli tüfek tarrakaları yüksek volümlü disko-müzikle kesiliyor.
Savaş sahnelerini aratmayan görüntüleri sokağın davetkâr çılgınlıklarıyla birlikte yaşıyor ve yorumlamaya çalışıyorsunuz. Rengârenk ışıltılar altında dekolte bedenler serinletilmeye çalışılırken birden ezan sesleri yükseliyor. Her türden hediyelik eşya, giysi, takı vs dükkânlardan yine her türden müziği sokaklara taşıyor, Tatilciler dondurma yalayarak vitrin bakıyorlar.
***

Eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor, terörle mücadele de.. Burası Türkiye..
Kudüs'e, Mekke-Medine'ye, Tahran'a, Moskova'ya, Atina ve Brüksel'e kuş uçuşu üç saat mesafede bir ülke.. Japonya'dan Peru'ya hiçbir ülkede görülemeyecek çeşitlilikle bu coğrafyada varlığımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.
BM'ye üye 194 ülke var yeryüzünde bayrak dalgalandıran ve biri de Türkiye. Uzaydaki ülke sayısı sadece 10 ve Türkiye bu on ülke arasında da var. Türkiye yerli, milli uyduları Rasat ve Göktürk'le uzaydaki yerini aldı, diğerleri de geliyor.
Dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 70'i Türkiye'nin kapı komşuları ve akrabalarından sağlanıyor. Yıllık 50 trilyon dolarlık bir ekonomi coğrafyasının tam ortasındayız. Belanın bin bir türü bu yüzden yakamızı bırakmıyor, akıllı olmak gerekiyor bu coğrafyada.. Seçimler çok önemli ve tercihte bulunurken bu gerçeklerin akıldan hiç çıkarılmaması gerekiyor.

gazete