29 Ekim 2014 Çarşamba

Buruk kutlama

Ahmet TEZCAN

Buruk kutlama

30.10.2014

Gözüpek Türk pilotlarının akrobatik gösterileri gazete ve televizyonlardan her zaman NEFES KESTİ diyerek verilir. Bu defa da öyle oldu, Hava Kuvvetlerimizin SOLO TÜRK adıyla bilinen jet filosunun dünkü gösterisi de o cinstendi. Cumhuriyetimizin 91. Yıl kutlamalarında da Solo Türk'ün akrobatik uçuşları büyük göz doldurdu. Jetlerin içinde uçtuğu havanın aksine bu defa biz havamızda değiliz. Esas nefesimizi kesen Ermenek'teki maden işçilerinin içine düştüğü facia oldu. Milletçe yaşadığımız acı, bayram kutlamalarının sevinciyle karıştı ve 91. Yıl'da burulduk. Bu ruh hali içinde insanın algısı da değişiyor. Jetlerimizin havayı yırtan cayırtılarına rağmen ambulans sirenleri duyuyorum. Halbuki Başkent'te siren sesleri sıradandır, Başkentliler de bu seslere alışıktır. Dedim ya o havamız yok...
***

Bayramların, acıların, savaşların içi içe yaşandığı bir dönem yaşıyoruz. Enteresan bir coğrafya burası... Türkiye'nin ideolojisi ile jeolojisi tam bir paralellik arz ediyor. İki bakımdan da tam bir SIKIŞMIŞLIK HALİ yaşıyoruz. Olaylar da bunu doğruluyor. Bakar mısınız, Arabistan kıtası Anadolu tabakasını alttan sıkıştırıp katmanların kırılmalarına ve yer sarsıntılarına yol açarken hayatımızı da alt üst ediyor. Bu, Ermenek'teki maden ocağında su kütlelerin yer değiştirmesine sebep oluyor belki?! Yalnız su mu, petrol rezervlerinin parçalanıp elimizden kaçtığı, sondaj yapmaya bile değmeyecek birikintilere dönüştüğünü de söyleyenler var. "Konya 25 yıl sonra çöl olacak" tahminleri yapılırken bir maden ocağında faciaya yol açan büyük su kütlesi nereden geliyor diye sormadan edemiyor insan. Deniyor ki, bu bölge yer altı suları bakımından zengin... Peki, yıllardır Konya'da derin su pompajları neden denetim altında? Konya'daki kuraklığın sebebi olarak neden derin suların "hesapsız şekilde hunharca ve hovardaca" kullanımı gösteriliyor? Bu mevzu derinleştirildiğinde pancar ekimi teşvikinden şeker politikasına bir yığın soruna entegre oluruz ki bunlar bugünün tartışmaları değil.
***

İçimizdeki tartışmalardan başlayıp sınırımızdaki savaşlara kadar götürebileceğimiz konuları da ideolojik sıkışmışlığımıza bağlıyorum. Üç kıtada 21 milyon kilometre karelik bir alanda bunca renkliliğe ve farklılığa rağmen çağları ve her şeyi yöneten bir millet 780 bin kilometre karelik toprak parçasında niçin tartışmalarını bir türlü bitiremez? Niçin Türk-Kürt, Alevi-Sünni tartışmalarıyla, çatışmalarıyla hayatını karartır? Niçin bir kısım "amansız cumhuriyetçi" olur da, ötekiler "cumhuriyet düşmanı"dır? Bütün bunları bir kere daha düşünmenin zamanıdır. Ağzını büzerek konuşanlarla ağzını yayanlar, gırtlaktan konuşanlarla İstanbullu havası verenlerin yani hiçbirimizin ötekimize üstünlüğü bulunmamaktadır. Hepimizin insan olduğunu hatırlayıp birbirimize insanca davranma ihtiyacımız var o kadar. Aksi halde kapılarımızda bize insanlığımızı unutturacak bir enerji birikmiş durumda, dua edin ki üzerimize boşalmasın.

gazete

23 Ekim 2014 Perşembe

Gurur veren gelişmeler

Ahmet TEZCAN

Gurur veren gelişmeler

23.10.2014

Ankara İnovasyon Haftası başladı. "142 ülkeyi kapsayan İNSEAD'ın inovasyon sıralamasında Türkiye 54'üncü sıraya yükseldi" "Ankara, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan beşinci, en çok ihracat yapan ilk 1000'de en fazla firması olan altıncı ili." Evet, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi söylüyor bunları, Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in Şura Salonu'nda ortaklaşa düzenlediği Ankara İnovasyon Haftası açılışında... INSEAD'ın 142 ülkeyi kapsayan inovasyon sıralamasında Türkiye, üç yıl içinde 74'üncü sıradan 54'üncü sıraya yükselmiş.
***

Peki, inovasyon, İNSEAD da ne oluyor önce bunlardan söz etmek gerekiyor. İNSEAD dünyanın en saygın girişimcilik okulu, merkezi Fransa'da... Başka ülkelerde de kampusleri var. İNOVASYON'a gelince; Ben bu kavramı kendime kısaca "değişimle gelen gelişme" olarak tarif ediyorum. DEĞİŞİM'e ve YENİLİĞE vurgu yapan bir kavram. Meraklısı araştırır.
Devletler de dahil inovatif olabilmenin hayati önemde olduğu her fırsatta yetkililer tarafından bizzat ifade edilmektedir.
TİM Başkanı Büyükekşi'nin de söylediği bu..." Kurumların yaşam kaynağı, şirketlerin sağlığı ve geleceği için can suyu" olarak tanımlıyor inovasyonu...
İnovasyon etkinliklerine katılım her geçen yıl artıyormuş, bu sayede tasarımdan markalaşmaya, bilimden nano-teknolojiye, dünyanın önde gelenleri bir araya getiriliyor.
***

Ve beni en çok sevindiren şeyi söylüyor TİM Başkanı Büyükekşi:
Ankara
inovasyonun da başkenti...
Son 5 yılda uygulanan bilişim Ar-Ge projelerinin dörtte biri, Türkiye'deki 39 teknoparktan 6'sı, 59 teknoloji geliştirme bölgesinden 8'i Ankara'daymış. Ankara'nın doğal bir inovasyon eko sistemine sahip olduğu, savunma, havacılık sanayii, elektronik, bilişim sektörü ihracatında da Ankara kilit rol üstlendiği, uydu yazılımları, makine ve aksamları, seramik ve nitelikli madenler, malzeme bilimi mühendisliği, üniversite-sanayi işbirliği ile bu anlamda büyük önem kazandığı ifade ediliyor.
***

Ben bu söylenenleri somutlaştırarak söyleyecektim tam da oraya geldik. GÖKTÜRK-2, yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydumuz, uzayda... RASAT da uzayda ve şimdi Göktürk 1 geliyor... Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her noktasından istihbarat amaçlı görüntüler elde ediliyor. Türkiye'yi uzaya çıkaran ürünler bunlar. Türk mühendisler şimdi Lazer silahı için çalışıyor, 120 milyon bütçe ile büyük aşama kaydettiler. CİRİT, SOM, MIZRAK füzeleri savunma sanayimizin ilk yerli, etkin ürünleri olarak envantere girdi ve dünyanın dikkatini çekiyor. Heybeliada ve Büyükada Milli Gemi projesi çerçevesinde denizlerde Türk levendlerine büyük üstünlük sağlayacak.
Bunlara grup toplantılarında, medyada yer verilmez, verilse de yabancı ağzından "Türkiye Atom bombası yapıyor" gibi ülkemiz dünyaya ifşa edilir.
Bunlar İnovatif Türkiye'nin yani YENİ TÜRKİYE'nin ürünleri ve bizlere büyük gurur veriyor... Dost düşman bunu bilsin, bilsin ki ona göre hareket etsin.

gazete

16 Ekim 2014 Perşembe

Camiler Haftası ve Kocatepe

Ahmet TEZCAN

Camiler Haftası ve Kocatepe

16.10.2014

Engellilerin Kocatepe Camisi'nde bayram namazını kılamadıklarını yazmıştım geçen hafta... Bu hafta Camiler Haftası ve bir dizi etkinlikle Diyanet, haftayı değerlendirmeye çalışıyor. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez bu münasebetle yaptığı konuşmada ne dedi biliyor musunuz? Camiler yapılırken 8 milyon engelli kardeşimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin ortak kusurudur. Evet, bugüne kadar engellilerimiz pek çok faaliyet içinde görmezden gelinmiş, yok sayılmıştır, bu doğru ancak biz münhasıran bir noktaya dikkat çektik, Kocatepe'ye... Kocatepe, Başkent'in en büyük camisi, yerleşik cemaatinden çok, her milletten Başkent ziyaretçilerinin destinasyon noktası, dolayısıyla gelir geçer ifadelerin ötesinde her türlü ilgi ve ihtiyaca maruzdur Kocatepe... Bir milyon lira harcanarak kurulan caminin asansörü neden çalıştırılmıyor? Sevgili Hocam, Diyanet ve Kocatepe Camisi hakkında çok yazı yazdım burada, çeşitli görüşlere yer verdim, ihtiyaçlar dile getirdim. Bunların tamamen ön yargı ve art niyetten uzak olarak kaleme alındığını, bu köklü teşkilatın sorumlu mevkide bulunan zevatı çok iyi bilir. Ama nedense "Hiçbir sağır duymak istemeyen kadar sağır değildir" sözünü doğrularcasına bir ilgisizlik içinde olunmasını anlaşılır bulamıyorum. Ancak teşkilatın "Yenilenme" noktasında sizin de zaman zaman dile getirdiğiniz şikayetler içinden ben cevabımı alıyorum. Şimdi sormak istiyorum: Kocatepe'de ezanlar 50'ye yakın hoparlörle terastan okunuyor, bu da güzelim ezanlarla namaza çağrı değil, yan binalarda bir ses patlaması olarak ancak şehrin ses kirliliğine katkı sunuyor. Kocatepe'de ezanları minarelerden dinleyebilecek miyiz? Kocatepe, yazın sıcağı ve kışın soğuğuyla mazur bir camidir. Yapım hatası yahut öngörüsüzlük her neyse, zeminden yağlı ısıtma sistemi donmuş ve artık çalışmamaktadır. Yan duvarlarına yerleştirdikleri 30'a yakın klima ile mevsim etkisini kendilerine sıfırlayan Diyanet Vakfı yöneticileri, caminin klima sistemi için bir girişimde bulunacak mıdır? Yani bu kış Kocatepe'yi nasıl ısıtacaksınız? Bilhassa cenaze namazlarında Atatürk Bulvarı'ndan, Seyran'a kadar bütün trafik kilitlenmekte, vatandaş da mağdur olmaktadır. Cenazelerin ruhunu muazzep edecek ölçüde tepkilere yol açan bu sorunu gidermeyi düşünüyor musunuz? Büyük katılımların olduğu cenaze namazları Akseki Camisi'ne alınabilir mesela? Kocatepe yazıları devam edecek Hocam… Vakfın gelir gider tablosundan, bir süre Kamu-Sen'in kullandığı binaya ve çalışanların komşuları rahatsız eden davranışlarına kadar bir yığın meseleyi dile getirmeye devam edeceğiz.

gazete

9 Ekim 2014 Perşembe

Kocatepe'de ibadet ama nasıl?

Ahmet TEZCAN

Kocatepe'de ibadet ama nasıl?

9.10.2014

Kocatepe Camii cemaati bayramda yine beni buldu, bu defa söyledikleri şeyler beni çok derinden etkiledi. Kocatepe deyince doğrudan Diyanet'i ilgilendiren şeyler tabii..
Ben Diyanet İşleri Başkanımızı gerçekten seviyorum, onu kısaca "Yeni Türkiye" olarak değerlendirilen anlayışa ait bir yönetici olarak görüyorum. "Yeni Türkiye" den ne anlıyorsun, derseniz bir parantezle hemen cevap vereyim:
Ben bu tanımlamadan; "algısı ve anlayışı yüksek, kendi kararlarını kendi alabilen, yeni, güçlü, dinamik bir Türkiye" çıkarıyorum.
Kolay değil, 60 sene müstemleke benzeri bir yapıyı kırıp içinden yeni bir Türkiye çıkarmak. Dolayısıyla "Yeni Türkiye" çerçevesine giren yönetici sayısı da öyle pek fazla değil, çoğu "Eski Türkiye" kalıntısı.
Yalnızca bürokratik kademede değil, siyaset başta olmak üzere bu durum her alanda böyle.. Yaşadığımız bütün olumsuzluklar bu "eski" den kurtulamamışların Türkiye'yi arkasından çekiştirmeleri yüzündendir. Bu da Türkiye'nin ilerleme hızını biraz yavaşlatıyor ama durduramıyor.
Önemli olan bu, artık geri götüremiyorlar, ilerlemeyi de durduramıyorlar.
***
Her neyse, Kocatepe'den lafı nereye getirdik. Kâbe'yi Muazzama'yı 20 Katta, ayaklarının dibinde görüp dizleri titreyen Reis Hazretlerine demem o ki, söylediklerine harfiyen katılıyorum..
O mukaddes yapının en yüksek yerde, sürünülerek çıkılması gereken bir rakımda olmasını arzu ederim. Hatta bunun sağlanması için çevresindeki otellerin, çarşıların yerin altına, kayaların oyularak arzın merkezine doğru inşa edilmesi gerektiğini hep düşünmüşümdür. Bunun için kutsal beldenin öncelikle "bir anlayış" tan kurtarılıp içinde Türkiye'nin başat rol üslendiği bir konsorsiyum tarafından yönetilmesi gerekir.
***
Ancak Başkent'de de Başkan Görmez'in dizlerini olmasa bile dudaklarını titretecek bir olay yaşanıyor. Sevgili Başkanım, Başkentin en büyük camiinde Kocatepe'de bayram namazı kılmak isteyen engelliler bu bayram da bundan mahrum kaldılar. Cenazeleri için buraya gelememek onları kahrediyor zaten.. Belki kucakta taşınarak mümkün ama kucakta taşınmak da ayrıca kahredici onlar için.. Musalla meydanına taşınmaları onların Kocatepe Camiine girmelerini sağlamıyor maalesef.. Bunun için 1 Milyon lira harcanarak bir asansör yapıldı o da çalıştırılmıyor nedense?! Hac ibadeti yapacak engelliler için yüzde 50 indirim taahhüt eden Başbakanımız, çok değerli hemşerim Ahmet Davudoğlu'nun da bundan haberi olmalı.
Engellilerin önce Kocatepe'de ibadetine imkân vermeliyiz. Kocatepe ile ilgili söylenenler de yalnız bundan ibaret değil. Onun sorunları bir yazıya sığmaz.
Dedim ya Reis'i ben her bakımdan seviyorum, bir yönü hariç, soyadı.. İnsanların isimlerinin kişiliklerini etkilediği söylenir..
İlgililerin de onun o tarafına denk getirip olmadık işler yaptıklarını düşünüyorum..

gazete

2 Ekim 2014 Perşembe

Çok şey değişti çook..

Ahmet TEZCAN

Çok şey değişti çook..

2.10.2014

Meclis'in 5. Yasama yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla dün açıldı. Cumhurbaşkanı Meclis'te şeref kıtası tarafından selamlanarak karşılandı. Ne var bunda demeyin... Evet, cumhurbaşkanlarının Meclis'i ziyaretleri resmi merasime tabidir ve gelenek olduğu üzere şeref kıtası tarafından selamlanır. Eskiden Meclis'te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı bir tabur bulundurulduğunu çok çabuk unuttuk. Meclis'in askerleri mi, askerlerin meclisi mi sorusu ayrı bir tartışma konusuydu bir zamanlar. Cumhurbaşkanlarını da buradaki askerlerin oluşturduğu bir kıta karşılardı. Meclis taburunun geceleri meclis muhafızlığı, cenaze merasimi dışında "malum günler" de "özel görev" aldıkları herkesin malumudur.
***

Bırakın Genelkurmay'ın dört yıldızlı paşalarını, Meclis taburunun rütbesi en fazla binbaşı olan tabur komutanları bile siyasileri korkutmak için yeterdi. Meclis başkanları yine gelenek olduğu üzere seçildikten sonra bu taburu ziyaret ederlerdi ve bazen bu ziyaretler bile başlı başına sorun oluştururdu. Tabur komutanı için Muhafız Alayına komutanlık eden subayın emri esastı. Milletvekilleri kıyafet yönetmeliğine uygun durumda değilse, sakallı filansa mesela taburun lokaline bile alınmazdı. Nitekim bu yüzden çok tartışmalar olmuştur, vekillerin Meclis içindeki askeri mıntıkalara yaklaşmaları dahi istenmemiştir.
***

Bunları neden anlatıyorum? Hızla çok şey değişiyor, değişirken sivilleşiyor. Şimdi Meclis'te asker bulundurulmuyor, onların görevini polisler yerine getiriyor. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde de değişimin tedricen gerçekleşmesi gerekir. Demirel'in döneminde Köşk tamamen askeri kışla halini almıştı. Dolayısıyla askeri eğitim alanları subay lojmanları inşaatları yüzünden on binlerce ağaç yok edildiğini biliriz. Yandan yemyeşil çam ormanı gözükse de havadan bakıldığında Köşk ormanının kampus yapıları yüzünden nasıl yok edildiği görülecektir. Gelecek sene genel seçim var, bu yasama yılı milletvekilleri için son görev dönemi. İktidar partisi zaten üç dönemi tamamlayan milletvekillerini seçime sokmama kararı aldı. Bu yasama yılında milletvekilleri 2015 genel seçimleri öncesi son görevlerini yapmış olacaklar. Bu bir rekordur aslında.
***

Eskiden bir yasama dönmemi içinde son yasama yılına ulaşmak ve dönemi tamamlamak çoğu kez mümkün olmazdı. Ya erken bir genel seçime gidilir ya da bir askeri müdahale ile Meclisin yolu kesilirdi. Milletin sağ duyusu ve son dönem hükümetlerinin kararlılığı sayesinde istikrara kavuştuğumuz rahatlıkla söylenebilir. İstikrar ve güven ortamı ülkemizin en önemli kazancı olmuştur aslında. AK Parti 58. Hükümet ile ülkeyi yönetmeye başlamıştı, bugün 62. Hükümet görev başında. Bu gidişle daha uzun bir süre yönetimin el değiştirmeyeceği şimdiden görülüyor. Muhalefet partileri de bunu biliyor ki iktidar hedefiyle hareket etmiyorlar. Bu güven ve istikrar ortamı onları da memnun etmiş gözüküyor. Bayram haftasına girerken hepinizin Kurban Bayramı'nı kutluyor çoluk çocuk tüm sevdiklerinizle mutluluklar diliyorum.

gazete