25 Eylül 2014 Perşembe

Yaklaşım farkı

Ahmet TEZCAN

Yaklaşım farkı

25.9.2014

Kurban Bayramı yaklaşırken özellikle Suriye'den kaçanların hayvanlarını da beraberinde getirdiklerini okuduk gazetelerden.
Bazı fırsatçıların da bu hayvanları ucuza kapatıp Kurban'da piyasaya çıkarmak istediklerini öğrendik bu arada. İşte
insan, kimi can derdinde kimi mal! Kilis Müftüsü de açıklama yapmış; kaçak hayvanların etinin yenmesi caiz değildir diye.. Müftü, kaçakçı şebekenin kul hakkı yediğini de sözlerine ilave etmiş.

***
Bir kere düzen bozulmaya görsün, insan insana neler yaşatıyor düşünebiliyor musunuz? Bir tarafta neyidüğü belirsiz bir örgüt, adına İSLÂM demekte zerre tereddüt göstermiyor ama kadın çocuk demeden de insan kanı dökmekte de çok kararlı. Bu yüzden sınırlarımızda sadece CAN PAZARI değil yaşanan, insanlık adına tam bir TRAJEDYA.. Kim kurban, neye kurban diye sormadan edemiyoruz! Kısa sürede son bulmasıdır temennimiz.

***
Madem söz kurbandan açıldı Tarık Tarcan'ın gönderdiği hikâye ile kapatalım. Bir adam kötü yoldan kazandığı parayla bir inek alır. Neden sonra, yaptıklarından pişmanlık duyar ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektaş Veli Hazretleri'nin dergâhına kurban olarak bağışlamak ister. O devirde dergâhlar aynı zamanda aşevi gibi bir işlev de görüyordu. Durumu Hazret'e anlatılınca Hacı Bektaş Veli 'helal olmaz' gerekçesiyle kurbanı geri çevirir. Bunun üzerine adam Mevlevi dergâhına gider ve durumu Hz. Mevlana'ya anlatır. Mevlana ise; bu hediyeyi kabul eder. Adam aynı şeyi Hacı Bektaş Veli'ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve bunun sebebini sorar.

***
Mevlâna Hazretleri der ki: - Biz bir karga isek Hacı Beştaş-ı Velî bir şahin gibidir, öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir. Adam üşenmez kalkar Hacı Beştaş Dergâhı'na gider ve Mevlâna'nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip sebebini Hacı Bektaş Veli'ye sorar. Bektaşî Pîri de şöyle der: - Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlâna'nın gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü senin bağışınla kirlenmez. Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir. Tarık Bey, hikâyenin sonuna bir soru cümlesi ilave etmiş, diyor ki: -Böylesi tevazu ve incelikle, birbirlerini yemek, yermek yerine yüceltebilmeyi becerebilen bir inanç ve kültür altyapımız varken nasıl oluyor da İslâm adına insanlık dışı olaylar yaşanabiliyor? Aynı soruyu herkes birbirine soruyor ve fakat cevabını bulamıyor. Çünkü asıl kaynaktan uzaklaşınca İslâm yorumu da fert sayısınca değişen bir hal aldı.

gazete

19 Eylül 2014 Cuma

Menderes'i kim astı?

Ahmet TEZCAN

Menderes'i kim astı?

19.9.2014

İşte, 53 yıl geride kaldı.. Ben 9 yaşında ilkokul 3. sınıf öğrencisiyken bir başbakan darağacında sallandırıldı. Zamanla her şey en doğru şekilde tefsir ediliyor. Neticede bir başbakan darbe ile indirildi ve türlü eziyet ve işkencelerden sonra idam edildi. Aynı gün değil ama kabine üyesi iki arkadaşı da aynı akıbeti paylaştı. (Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan bir gün önce idam edildiler.)
***

Onu arkadaşlarıyla birlikte darağacına gönderenler bu idamlarla yetinmediler, Menderes'in iki oğlu; Mutlu ve Yüksel Menderes'i de şüpheli şekilde öldürdüler. Babasının idam edildiğinde 12 yaşında olan Aydın Bey'in akıbeti de malum.. Bir şüpheli trafik kazası sonunda felç oldu ve genç denilebilecek bir yaşta hayata veda etti. Onun yaşadığı da ağabeylerinin akıbetiydi bence, soylarını kurutmak, Menderes adını yeryüzünden silmek istediler. Darbeyi kim yaptı, Menderes ve arkadaşlarını kim astı, üniformalı bürokratlar mı? Onu başbakanlıktan indirip tutuklayan o subaylar mıdır? Asla.. Meclis Başkanı Cemil Çiçek bir gerçeği hatırlatıyor: "Türk siyasi tarihinde unutulan bir gelenek, merhumun idamıyla 140 yıl sonra yeniden hortlatılmıştır."
***

Sultan Abdülaziz'i öldürtenler kimler ise Menderes'i astıranlar onlardır. Velayetine inanılan, Mevlevî, Hattât, Bestekâr, en önemlisi pehlivan bir padişah olan Sultan Aziz, bir sabah namazı vakti abdest almaya hazırlanırken, dört kişi tarafından üzerine abanılarak, bilekleri kesilmek suretiyle öldürüldü. İntihar dediler, otopsiye katılan doktorlardan İngiliz olanı; iyi de dedi, "Haydi sol bileğini kendi kesti, sağ bilek böyle nasıl kesilebildi? Bu soru cevaplanmadı, halâ havada.. Menderes ve arkadaşlarının kimlerin teşvikiyle katledildikleri de bilinmiyor. İstanbul işgal altındayken Osmanlı'nın 36 ton altınını Hazineden kim çaldı da bir gecede İngiltere'ye veya başka yere taşıdı? Doğrusunu isterseniz son 150 yılın tarihi henüz yazılmadı. Çünkü arşivler henüz açılmadı, arşiv belgelerine dayanan gerçekler henüz yazılmadı. Ben böyle inanır böyle bilirim. Bu güzel memleketin tüm gerçeklerinin gün yüzüne kavuşacağı günü bekliyorum ve o günlerin yakın olduğunu hissediyorum.

gazete

12 Eylül 2014 Cuma

Kurultay bitti, şimdi ne olacak?

Ahmet TEZCAN

Kurultay bitti, şimdi ne olacak?

12.9.2014

Geçen hafta CHP'nin kurultay havasını soluduk, çok şey gördük, çok şey duyduk. Bu kongre CHP'de çok konuşulacak ve herkes kendi zaviyesinden bir şeyler söyleyecek. Ben şu kadarını söylerim; Kocaman bir CHP vardı Cumhuriyet Türkiye'sinin tarihinde, konjonktürel olarak gitti geldi, indi çıktı ama bundan sonra sizlere ömür... Bu tavırla o CHP'den ne kalır tahmin edemem? Özetle söylersem; koca bir çınardı CHP ama asrın idrakine yükseltilemedi. Yeniler için söylersek, çağın anlayışına uymadı, uydurulamadı CHP ve en iddialı kavramıyla bir türlü ÇAĞDAŞ olamadı. Na ehil ellerde savruldu, şifa niyetine dahi memleket millet yararına dirhem politika üretilemedi.
***

Kurultayda Kılıçdaroğlu'nun zaferi kesindi, çünkü 130 milletvekili, 60 PM, 20 YDK üyesi olmak üzere parti organlarından yüzde 90 oy garantisiyle yarışa 170 oy önde başladı. Kılıçdaroğlu'nun en büyük güvencesi zaten delege yapısıdır. "Konya'da bile mezhep, meşrep ayırımı gözetildiği" kongre salonunda konuşuluyordu. Muharrem İnce ise AK Parti haritasında kırmızı ile gösterilen sahil bandı ve Trakya'dan destek aldı. Baykal desteğini son anda çekmemiş olsa İnce'nin oyu 500'ün üzerine çıkacak ve Kılıçdaroğlu kılpayı kazanacaktı, bu da 3-4 ay sonra CHP'de yeni bir kurultay demekti. Kurultay'a birkaç adayla gidileceğini sandı Baykal, çağrı bekledi, hatta 'kurultay salonuna genel başkan ile birlikte girmeyi istedi fakat kabul görmedi' diyenler oldu. "Rakı masasında siyaset" suçlamasının kurultaydaki doğrudan muhatabı Muharrem İnce'ydi ama bu çıkışıyla Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu'nun karizmasını çizmiştir. Mağlup sayılır bu yolda galip... İktidar vaadinde bulunamayan bir genel başkanın partisinin oyunu artırma şansı olamaz, umut veremezseniz o koltukta oturma şansınız azalır. Kendi yönünden Muharrem İnce bu çıkışıyla 2015 seçiminde milletvekilliğini kurtarır mı, sanmam. Ona "Yalova'da önseçimi al gel" derler, o da önseçimde hırpalanmış olarak listeye girer bu da onun seçilme şansını azaltır ve bütün hayalleriyle Muharrem Yalova sahillerinden suya düşer. Onun araladığı kapıdan da iki isim girer; Sarıgül ve Feyzioğlu... Söylemedi demeyin.
***

Şimdi Kılıçdaroğlu da boş durmaz, YDK'yı çalıştırarak tüm muhaliflerini doğramak isteyecektir. Zaten bunu açık açık da söylüyor. Bu CHP'yi büyütmez, kendisinin de sonu olur. 2015'te Sarıgül ve Feyzioğlu Meclis'e girerler. Onlar şimdiden kendilerine yakın isimlerle PM'nin nabzını tutmaya başlamışlardır. CHP'de bu işler böyle yürür, onlar artık Dersimli Kemal'in ensesinden ayrılmazlar. Listeye bakınca Enis Berberoğlu ismi dikkat çekiyor, (Hürriyet'te kaç haberini çıkarttıysa...) bir de Murat Özçelik sürpriz oldu, dış ilişkilere dil bilen Haluk Koç'u kaydırırlar. Kanaatimi yazının başında ifade ettim, son olarak söyleyeceğim; partide emekçilerin yok edilmesi CHP'ye sadece kaybettirir, bu kayıp Türkiye'nin kaybı olur.

gazete

4 Eylül 2014 Perşembe

Semer hikayesi

Ahmet TEZCAN

Semer hikayesi

4.9.2014

Bizim bir semerci hikayemiz vardır, siyaset hayatımıza 'cuk' oturur.
Siyasi partilerimizden biri kongre veya kurultaya mı gidiyor benim aklıma 'şıp' diye "semercinin hikayesi" düşer.
Hemen nedir, ne ilgisi var demeyin, bakın semerden bile çıkarılacak dersler var.
***

Eskiden semer ustaları bir talep gelince hee deyip hemen kabul etmezlermiş siparişi.
Usta, en önce semer vurulacak eşeği sorarmış, "Aha bu" deyip gösterirseniz, bu defa kimin oturacağını sorarmış.
Eşek senin, semere oturacak olan da sensen mesele yok. Önce eşeği şöyle bir süzermiş, sonra sahibine bakarmış. Öyle süzermiş ki, zannedersiniz semer sizin sırtınıza vurulacak! "Eşek tamam da, sende o semere oturacak mabat var mı", meğer döndere döndere ona bakarmış semerci ustası.
Oysa semer dediğin nedir ki, bir parça keçi derisi, bir tutam saz... Çatılır, dikilir, sökülür neticede semer ortaya çıkar.
Ama öyle değil işte, 'semer' deyip geçmiyor ustası, işini ciddiye alıyor.
Semercilikten de çıkarılacak dersler var:
Bir kere, her semer her eşeğe vurulmuyor, her semere de oturulmuyor...
Semerciliğin de bir marifeti var.
Semer dediğin altıyla eşeği, üstüyle oturanı rahatsız etmeyecek, altı üstüne denk olacak yani. Aksi halde ne eşek o semeri sırtına vurdurur, ne de oturan rahat bulur.
***

"Devletin, Cumhuriyet'in, çok partili hayatın ve nihayet ülkemizde demokrasinin kurucusu" olma iddiasındaki CHP'nin neticedeki adı "kurultay partisi"ne çıkmış bulunuyor. "Adın çıkacağına canın çıksın" derler. Dolayısıyla semerci hikayesinden CHP'nin çıkaracağı büyük dersler var. Teşbihte hata olmaz, haşa ve kella kimseyi bir şeye benzetme gibi bir niyetim yok...
35 kurultay yapmışlar, 18'i olağanüstü...
"Bu kurultaydan güçlenerek çıkacağız.
Bundan sonra kurultaylar zamanında yapılacak.
Seçilen yönetime bir sonraki kurultaya kadar fırsat verilecek. Herkesin önü açılacak. Yerleşik demokratik kurallar ve tüzük ne emrediyorsa o yapılacak. Delege kavgası olmayacak. İlk seçimde parti iktidara taşınacak."
Vesaire vesaire…
***

Aynı terane devam ediyor. Parti binası, genel başkanı, tüm kadro değişse de CHP değişmez, değişemez.
Solculuk iddiasında olanlar önce CHP'yi feshedecekler, bir daha açılmamacasına hem de... Sonra "kuruculuk" teranesinden vazgeçecekler. (CHP devleti kurarken herkes partinin içindeydi.) İş Bankası'nı yönetmekten de vazgeçecekler.
Hülasa, fiziksel değil, kimyasını değiştirecekler CHP'nin ve ondan sonra belki bir şans bulabilirler. Çünkü bu milletin CHP hafızası çok kötü. "Atatürk'ü kaldırıp başına koysan yüzde 30'u geçmez" diye bizzat kendileri söylüyor.

gazete