26 Eylül 2013 Perşembe

Hac mevsimi

Ahmet TEZCAN

Hac mevsimi

26.9.2013

İslam'ın şartlarından biridir hac farizası, Müslüman olup hali vakti yerinde olanların -yol güvenliği varsa- ömründe bir kez Hac etmeleri dinimizin bir rüknüdür, yani farzlarındandır. Onun için her yıl milyonlarca Müslüman dünyanın her yerinden mukaddes topraklara koşar.
HAC kelime olarak, "yönelmek, kastetmek, dince kutsal sayılan yerin ziyaret edilmesi" manasına gelir. Hac, ifade biçimiyle de bütün dillerde aynıdır,"hajj, hadj, haj" şeklinde telaffuz edilmektedir.
Haccın belli zamanda yapılması zorunludur.
Mukaddes topraklara mevsim dışı yapılan ziyaretler UMRE denilmektedir malum ve hac ibadetine kıyasla daha dar bir ziyarettir.
Hacca niyet edenler ihrama girerler, Kâbe'yi Tavaf ederler ve Arafat'ta Vakfe dururlar. Vakfe, arife günü Arafat'ta yapılır. Tavaf, bütün Müslümanların kıblesi olan kutsal yapı Kâbe'nin etrafında dönmek demektir, her dönüş ŞAFT ve 7 şaft bit tavaf olarak adlandırılır.
Hac, Hicret olayının 9 ncu yılından itibaren Kur'an ve sünnetle sabit olarak Müslümanlara farz kılınan, gezerek, görerek, bedenle yapılan bir ibadettir ve zahmetlidir.
***

Hacı adayları yine kafileler halinde yola çıkmaya başladılar. Kaç hacı adayının mukaddes toprakları ziyaret edeceği Diyanet tarafından açıklandı. Hatta genç hacı adaylarından kararlarını ertelemeleri istendi, olmadı bu yıl sıkıntı olacağı düşünüldüğünden inisiyatif alınarak bazı başvurular kura ile iptal edildi vesaire vesaire..
Hac organizasyonu çok önemlidir ve şüphesiz bunlar hac ibadetinin öneminden kaynaklanmaktadır. Çağın şartlarına ve beklentilerine uygun olarak en kolay şekilde haccın tam olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi halde ortaya çıkan durum hacıların zahmetiyle, Diyanet teşkilatının yıpranmasıyla kalmaz, ibadetin sakatlanmasına da yol açar Allah korusun.
Bu organizasyonu yıllardır ülkemizde Diyanet İşleri yapmaktadır. Başkanlığın gözetim ve denetiminde bir kısım özel acenteler de bu faaliyetin içindedir.
***

Çok yoğun bir faaliyettir hac organizasyonu, bütün çabalara rağmen hiç bir hac mevsimi aksaksız, şikâyetsiz tamamlanamamaktadır ne yazık ki! Hele bu sene Kâbe çevresindeki düzenlemeler nedeniyle daha kısıtlı ve zahmetli olacağı görünmektedir.
Geçen yıllarda bu aksaklıklar bazı parlamenterlerce Başkanlığa rapor edildi ancak bu uyarı bazı basın organlarında "Vekiller kendilerine VİP Hizmeti istediler" şeklinde yansıyınca kimse durumu dile getiremez oldu. Halbuki yaşanan sıkıntıları dile getirmişlerdi o kadar.
Daha önce de dile getirdim, hac organizasyonu yeniden masaya yatırılmalıdır.
Ben şahsen Diyanet teşkilatının bu kapsamlı organizasyonun yalnızca ibadet boyutunda yer alması gerektiğine inanıyorum. Dolara değen el kirlenir. Bunu söylerken hiçbir seyahat acentesinin sözcüsü olmadığımı özellikle belirtmek isterim.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder