29 Ağustos 2013 Perşembe

Cinnet coğrafyası

Ahmet TEZCAN

Cinnet coğrafyası

29.8.2013

Gazeteci olarak bulunuyorduk, 80'li yıllardı Amerikalı bir diplomatın bizlere "çok kötü bir mahallede oturuyorsunuz" demesini hiç unutamıyorum. Gerçekten öyle bir coğrafya tutmuşuz ki adeta 'cinnet coğrafyası'... Mustafa Kemal de bunu gördü ve huzurun yalnızca 'yurtta sulh cihanda sulh' olduğuna hükmetti. Hükümetin 'sıfır sorun' politikası da bundan başka bir şey değil zaten...
Peki, bu nasıl sağlanacak?
Dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 65'inin sağlandığı bir coğrafyada sizi rahat bırakırlar mı? Darbeye 'darbe' diyemeyip katliamı da 'katliam' olarak telaffuz dahi edemeyen Batı, bir yolunu bulup enerji ihtiyacını sağlayacak. Bunun için gerektiğinde dikta rejimleri kuracak, krallar, firavunlar, diktatörler ortaya çıkarıp halkını sömürmelerine göz yumacak, işine gelmediğinde de 'insan hakkı, demokrasi' adına onları devirip yenilerine fırsat verecek. Libya'nın bir günlük geliri 150 milyon dolar civarındaydı. Kaddafi bu geliri nasıl kullandı dünyanın malumu. Libya karıştığında güya günlerce ele geçirilemedi. Sonra bir kovukta bulunup linç edildi. Eşi Safiye, çocukları Ayşe, Hanibal ve Muhammed Umman'da yaşadıklarına dair haberler yapılıyor. Ele geçirilemediği günlerde kim ne dümen çeviriyordu, milyarlarca dolarlık şahsi servetine ne olmuştu? Yoksa hiçbir hak iddia etmemek şartıyla aile bireylerinin hayatları bağışlanıp geçinebilecek miktarda bir gelirle ülkelerinden uzakta bir hayata mahkum mu edilmişlerdi? Saddam Hüseyin için de benzer iddialar ortaya atıldı. Oğulları Uday ve Kusay öldürüldükten sonra karısı Sacide ve kızları güvenli bir yere kaçırılmıştı. Saddam'ın yine milyarlarca doları bulan ve Batı bankalarında muhafaza edilen kişisel servetine ne olmuştu? Ailesinin hayatlarına karşılık el mi değiştirmişti, kimin eline geçmişti?
Bu kirli işler ve ilişkiler ileride bir bir muhakkak ortaya çıkacak. Çünkü gerçekler uzun müddet kapalı kalamazlar.
Masumların kanından elde edilen hiçbir servetin kimseye yararı olmaz. Batı dediğimiz medeniyetin(!) de hiçbir ölçüsü, kaygısı en önemlisi vicdanı olmadığı da böylece ortaya çıkıyor.

gazete

22 Ağustos 2013 Perşembe

İsimler ve olaylar

Ahmet TEZCAN

İsimler ve olaylar

22.8.2013

İngiltere'de bebeklere en çok Muhammed ismi verildiği haberi vardı geçenlerde gazetelerde… Bakmışlar, üst üste üç yıl ülke genelinde Muhammed ismi birinci ilk sırada, çok şaşırmışlar.
İkinci sıradaki Harry... İngiltere prensinden olsa gerek.
Üçüncü sırada ise Oliver ismi bebeklere en çok konulan isim olmuş. Başkent Londra'da bile Muhammed ismi ilk sırayı almış. Ondan sonrakiler Daniel, Alexander vs...
Gazetenin yazdığına göre Birleşik Krallık'ta yaşayan Müslüman sayısı yaklaşık 3 milyon civarındaymış.
***

Haberi okuyunca acaba bizde bebeklere en çok hangi isim verildiğini merak ettim.
İnternette her şey var. "İsmididikle" diye sırf bu konuyu istatistikleyen bir site de var. Türkiye'de ailelerin erkek çocuklarına en çok Mehmet, kız çocuklarına ise Fatma adını verdikleri bizzat İçişleri Bakanı tarafından açıklanmıştı. İkinci sırada da Ayşe ve Mustafa geliyordu… İdris Naim Şahin'di o zaman bakan ve resmi açıklamaya göre 2 milyon 639 bin 891 erkek çocuğa Mehmet, 2 milyon 513 bin 365 kız çocuğuna ise Fatma ismi verilmişti o yıl. Bir soru önergesi üzerine bakanlık bu açıklamayı yapmıştı hatırladığım kadarıyla... MERNİS adı verilen veri tabanı ile birlikte 2000'den itibaren "nüfusa kayıtlı olunan yer" bazında isim istatistikleri düzenli olarak tutulabiliyor.
Hatta o açıklamada ilginç bir bilgi daha vardı. "Adres Kayıt Sistemi'nin hizmete girdiği 2007'den bu yana 266 bebeğe Büyükşehir Belediye Başkanı'nın adı yani MELİH ismi konmuş. Seneye de Mursi isimli bebeklerin olacağını bekliyorum, isimler olaylar çok önemli.
İnternette de isimlerle meşgul bir site var; adı İSMİ DİDİKLE… Ben de kendi ismimi merak ettim. Buna göre AHMET adı Türkiye'de en çok kullanılan 4. isim.. 2. Ali, 3. Mustafa, 4. Ahmet, 5. Murat ve 6. da Hakan... Ülkemizde yaklaşık her 56 kişiden birinin adı AHMET imiş, bu ismin yaygınlık oranı da binde 18'e yakın.
Daha bir sürü hesaplama var. Mesela ülkemizde 1 milyon 364 bin 664 kişi benim ismimi taşıyormuş. Sanmıyorum bence Ahmet ismi bu sayıdan fazladır.
Velhasıl isim önemli insanların hayatını bile etkiliyor. Psikiyatra oğlundan yakınan bir hanıma uzmanın sorduğu soruyu unutmuyorum. Çocuk çok sinirliymiş, kızıp bağırıyormuş, adının VOLKAN olduğu söylenince 'Daha ne bekliyorsun?' dedi doktor.

gazete

15 Ağustos 2013 Perşembe

Kanınız kurtaracak…

Ahmet TEZCAN

Kanınız kurtaracak…

15.8.2013

Dün ABD büyükelçiliğinin önünde Çevik Gücü görünce aha dedim, adamın dediği çıktı, 'sokaklar ısınacak' dedi, sonbaharı bile beklemediler..
Meğer sokaktaki hareketlilik içeriden değil dışarıdanmış. Kahire'deki katliamı ve ABD'nin sessizliğini protesto ediyormuş vatandaş..
Mısır meydanları yanarken ne yapmalı neyi yazmalıydım Ankara'dan?!
Anız yahut binicilik kulübündeki saman balyası yangınları kimi ilgilendirirdi?
Bozuk et operasyonu, aspir hasadı veya Kale'den Kule'den bahsetmenin sırası mı şimdi?

***

Büyük Firavun Amon Ra veya Osiris, hadi bilemediniz Ramses'in piramitler sessiz sedasız Mahşeri beklediklerini mi sanıyorsunuz?
Onların mezarları orada ama zulümleri 3 bin yıl sonra ahfadınca yaşatılıyor.
Dün Adeviye Meydanında binlerce insanın ölümüne ve on binlerin yaralanmasına yol açan son katliamı Firavun Birinci Sisi'den bilmek ahmaklık olur.
O zavallı bir kukla. Mansur, Baradey veya Başbakan Beblavi de öteki kuklalar.
Esas KUKLACILAR'a bakmak lazım. Firavunların en zalimleri Batı başkentlerinde oturuyor.
Firavun ruhlu demokrat(!) başkanlar, başbakanlar var şimdi.
Zulmün ve katliamın sahibi Sisi gözükmeyecekti de kim olacaktı? ABD Başkanı Obama, Alman Merkel, Fransız Hollande, İngiliz Cameron yahut sempatik Kraliçe Elizabeth Mısır'da katliam yapıyor mu diyecekti dünya?
Bir şey söyleyeyim mi?
Zulümle abad olunmadığı tarihte yüzlerce kez ispatlanmıştır. Kan dökerek kimse bir şey kazanamaz. Bu zalimler daha kaç insanı, kaç kadın ve çocuğu öldürebilirler ki?
Mısır'ın nüfusu 80 Milyon.. Sadece Kahire'de 17 milyon insan yaşıyor. Bunlar EN katil ve zalim olsalar, kan banyosu yapsalar 100 bin insan öldüremezler. ESET aylardır uçağı, topu, tüfeğiyle uğraşıyor ancak o kadar masum kanı dökebildi Suriye'de. Dudaklarında insan hakkı ve demokrasi teraneleriyle Batı başkentlerinde oturanlar da o kadar aptal olamazlar.

***

Onların esas dertleri TÜRKİYE.. 'Mursi orada kalırsa Doğu Akdeniz de Türkiye'ye kalır. Batı'nın enerji ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan bölgeyi, yani tüm Ortadoğu'yu hattâ Afrika'yı Türkiye'ye terk etmiş oluruz. Bunu yapamayız' dediler ve kan dökmeyi göze aldılar. Başaramayacaklar, DELİKANLI değil, ELİ KANLI olarak tarihe geçecekler. Ne demişti Akif Çanakkale şühedası için? "Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid'i / Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi. Mısır'da, Suriye'de öteki İslam beldelerinde de on binlerce masumun kanlarıyla TEVHİD kurulacak, kurtarılacak bundan emin olun.

gazete

8 Ağustos 2013 Perşembe

Nice bayramlara..

Ahmet TEZCAN

Nice bayramlara..

8.8.2013

Sayılı gün tez geçer derler, işte bir Ramazan'ı da böylece uğurluyoruz, seneye nasıl bir Ramazana ve zamana yelken açacağımızı Allah bilir. Aslında Ramazanlar, bayramlar değil gelip geçen, tüketmekte olduğumuz ömürlerdir fark etmeden.
Tüketici olduktan sonra insanoğluna ne dayanır? Her şeyin sahibi olmak isterken elden kayıp gitmekte olan bir şey var bunu zamanla anlıyoruz.
Ne diyordu Hasan Basri? "Ömür dediğin üç gündür / Dün geldi geçti, yarınsa meçhuldür / O halde ömür dediğin bir gündür / O da bugündür." O halde bugünü iyi değerlendirmek, paylaşmak ve anlamlı kılmaktır esas olan.

***

Bizim ikizlerin doğum günüydü dün.
Dedelerinden beş gün sonraya raslıyor onlarınki..
Ağustosta doğduk hepimiz Aslan olduk böylece, Allah encamını hayır eyleye..
Torunlara hediye seçme telaşı yaşarken Kocatepe'deki kitap fuarında buldum kendimi, bu sene 32 nci yılıymış. Yazar, yayıncı ve okuyucuyu buluşturma amacında olan fuar Kur'an ve ilahi yayınlarıyla doğal olarak Ramazan havasında..
Bir keresinde Aziz Nesin'in bu fuarlardan birini dolaşırken "Meğer 'amme cüzü'nden başka yayınlar da yapıyorlarmış" diyerek dini yayın zenginliği karşısında hayretini gizleyememiş ünlü yazar.
Pek çok yayınevi stand açmış, Diyanet ile Vakfı bermutad yerini almış. Türk Dil ve Tarih kurumları ile Kültür Bakanlığı yoktu bu sene. Oysa çok değerli çok ucuz yayınları vardı, fuara renk katarlardı.

***


450 lira etiketli, deri kaplı, altın işlemeli Mushafı görünce eskilere gittim. Vaktiyle Bağdat Kütüphanesinde el yazması telif eserler ağırlığınca altınla ödüllendirildiğinden zarif ve hafif malzeme kullanılırmış. Zamanla usul değişmiş, çünkü ağır çeksin diye kitaplar camız derisiyle kaplanır olmuş. Ben de ikizlere deri kaplı olmayanından iki tane Kur'an-ı Kerim aldım doğum günü hediyesi olarak, içine de "Özünüz Kur'an olsun, sözünüz Kur'an olsun Fatihası da benim olsun" diye yazdım. İnşallah okudukları günleri de görürüm.
Bu sene biz Ramazan bayramını üç nesil bir arada geçireceğiz. Herkesin de mutlu bir bayram geçirmesi dileğiyle Ankara'nın Türkiye'nin ve bütün Müslümanların bayramını kutluyorum.

gazete

1 Ağustos 2013 Perşembe

Çankırı'da tarih

Ahmet TEZCAN

Çankırı'da tarih

1.8.2013

Bir Ramazan daha sona yaklaştı, Cumartesi de KADİR GECESİ, şimdiden herkesin kandilini kutluyorum.
Oruç hicretten 1.5 yıl sonra farz kılınmıştı, demek ki 1390'ncı Ramazanı da geride bırakıyoruz. Yüce Rabbim12 aydan birini yükseltti 'sultan'lık makamına eriştirdi, içine de belki ömrümüzü aydınlatacak kandili yerleştirdi. Kutlu kılınan bu müstesna an hürmetine belki dualarımız makbul olacak. En azından biz öyle umuyoruz.
Allah Tealâ bizlere bir fırsat lütfediyor, inşallah Ramazanı da, O AN'ı da gereğince değerlendir- miş oluruz.
Bu sene Ankara yayla havasında bir Ramazan yaşıyor. Meteoroloji bundan sonraki günler için kavurucu sıcaklardan bahsettiğine göre bu serinliği belki oruçlunun hürmetine yaşıyoruz kim bilir?!
***
Başkent Ramazanı yine rutin davetlerle geçerken bir günlüğüne Çankırı kaçamağı benim için çok sürpriz oldu.
Bir taziye ziyareti dolayısıyla ilk kez gördüğüm Çankırı beni çok şaşırttı. Şimdiye kadar Çankırı denildiğinde Ankara'nın arkasında 'ilçe irisi bir il' olarak düşünüyordum, yanılmışım. Selçuklu'ya uzanan derin tarihi, coğrafyası ve ekonomik potansiyeli ile Çankırı Anadolu'nun ortasında küçük ama çok önemli bir yerleşim merkezi. Sultan Alparslan'ın Anadolu'yu fethettiği önemli komutanlarından Emir Karatekin'in vilayeti. Üniversiteye de adını vermişler yaşatıyorlar.
Selçuklunun başkentinden geldiğimiz halde Çankırı hakkında malumatımız olduğu pek söylenemezdi. Belediye Başkanı İrfan Dinç'in sayesinde gezdik gördük ve bilgisizliğimizi yeter ölçüde giderdik diyebilirim. Çankırı Milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz'i de taziye evinde gördük konuştuk.
***
Çankırı Araştırmaları Merkezi'nden öncelikle ve mutlaka bahsetmeliyim. İrfan Başkan 30 bin belgenin gün ışığına çıkarılmayı beklediğini söyledi. Bir belge gördüm, Kuş Evleri ile ilgili en eski vakfiye olduğunu öğrendim. Bunlar bizim medeniyetimizi oluşturan unsurlardır. Çankırı araştırmaları üniversitenin cevval elemanlarını bekliyor.
Yıkılmaya yüz tutmuş Hazımiye ve Çivitçioğlu medreseleri belediyece restore ettirilerek yeniden kazanılmış ve kültür merkezine dönüştürülmüş. Geleneksel sanatlar ve Çankırı'nın ünlü kaya tuzu eserleri sergileniyor.
***
Alaca Mescit'te teravih kılıp Hazımiye'de tasavvuf müziği eşliğinde çaylarımızı yudumladık. Muhteşem manzaralı Kale'nin esintisine kendimizi bırakıp Çankırılılarla yarenlik ettik.
Başkan Dinç Çankırı'yı şantiyeye çevirmiş, şehir içindeki sıkıntıyı sordum, "bir şey kalmadı" diyor, kısa sürede giderileceğini söylüyor. Çok parlak planları var başkanın, kenti hızla dönüştürüyor, yalnız zamana ihtiyacı var. Yolunuz düşerse Çankırı'nın 'samırsaklı et' inden yemeden dönmeyin.

gazete