25 Nisan 2013 Perşembe

Cami-cemaat buluşmaları

Ahmet TEZCAN

Cami-cemaat buluşmaları

25.4.2013

Camilerin bakımı, ibadet atmosferinin iyileştirilmesi, cemaat ilişkiler çok önemlidir.
Bizim bu sütunda camilerimizin durumu, cemaatin, cami görevlilerinin davranışlarıyla ilgili yazılarımız oldu zaman zaman. Diyanet yönetiminin bu konularda ciddi kafa yorduğuna inanıyorum. Son zamanlarda bunun yansımalarını da görüyoruz. Çankaya Müftülüğü'nün Kocatepe Buluşmaları adıyla kampanyasını biliyorduk. Pazar günleri sabah namazında buluşan vatandaşların ibadetleri artık bir başka.. Dualar, niyazlar artık daha derin, daha içten ve keyifli.. Cemaatin özlediği atmosfer oluşmaya başladı. Görevliler tam kadro sabah namazında ilahileriyle ibadeti daha coşkulu hale getiriyorlar.
Ben bu uygulamayı Kocatepe ile sınırlı sanıyordum, Hacı Bayram gibi belli başlı camilerimizde de özellikle Cuma sabahları aynı coşkunun yaşandığını gördüm.
***
Yalnız Hacı Bayram'da sabah namazı cemaati otopark sorunu yaşıyor.
Bazı sokaklarda bazı şahıslar da bu durumu "fırsat" a çevirmeye çalışıyorlar. Kocatepe'de de bazı cenaze namazlarında aynı izdiham yaşanıyor. Hele Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların iştirak ettikleri cenaze merasimlerinde koca bir semtin trafiği felç oluyor.
Polis bazı sokakları geçişe kapatınca sadece araç trafiği değil, yaya trafiği de bundan olumsuz etkileniyor. Kocatepe'nin bu yükünü geçen hafta Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanında ibadete açılan Ahmet Hamdi Akseki Camii'nin alması bekleniyor.
***
Yeri gelmişken A.H. Akseki Camii hakkında da bir kanaatimi ifade etmek isterim. Vatandaştan tam not alan bu cami, idaresi en zor camilerden biri olacak göreceksiniz. Vakit namazlarında imamı olacak müezzin bulunmayacak, her şey tamam olsa bu camiinin temizliği ve çevre düzeni layıkıyla sağlanamayacak.
Hem de Diyanet'in yanı başında olduğu halde böyle olacak.
Nitekim şimdiden başlamış bu durum.
İbadete açıldıktan bir iki gün sonra muhteşem camiyi merak edip gelenler halıların süpürülmemiş olduğunu, müezzinliği de vatandaşların yaptığını söylediler. Akseki Camii bence kandil ve bayram günleri dolup taşacak, sair vakitlerde cemaat bile bulamayacaktır, kanaatim bu.

gazete

0 yorum:

Yorum Gönder